Oulun kiitotie suljettiin kokonaan - kiitotieremontti etenee aikataulussaan

EFOU_twr_1Oulun lentoasemalla on käynnissä kiitotieremontti. Työt edenneet suunnitelmien mukaisesti aikataulussaan. Se tarkoittaa siirtymistä uuteen vaiheeseen eli maanantaina  26. kesäkuuta., lentoasema sulkeutuu liikenteeltä. Lennot operoidaan Kemiin kunnes kiitotien on määrä avautua 31. heinäkuuta.

Remontti on laajuudessaan poikkeuksellisen iso, mikä vaikuttaa myös remontin kestoon. Remontti on pyritty aikatauluttamaan kuitenkin niin, että vaikutukset lentoliikenteen sujuvuudelle jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Toukokuun aikana on remontoitu kiitotien toinen pää, noin 400 metrin alueelta ja juhannuksen jälkeen ryhdytään mylläämään kiitotien keskiosaa, jolloin kiitotietä ei voi käyttää.

Kemiin järjestetty ilmainen bussikuljetus korvaaville lennoille. Linja-auto lähtee Oulun lentoasemalta ja kulkee linja-autoaseman kautta.

”Normaalioloissa Oulusta lentää 15-18 lentoa päivässä. Suurimmat vaikutukset remontista ovat juhannuksesta heinäkuun loppuun, jolloin Oulun kentältä ei pääse ilmaan. Korvaavaa liikennettä on järjestetty Kemi-Tornion lentoasemalta ja sinne olemme järjestäneet bussikyydin tarvitseville. Elokuun kahdella ensimmäisellä viikolla remontti vaikuttaa illan viimeiseen ja aamun ensimmäiseen Oulun ja Helsingin väliseen lentoon, joka lennetään Kemi-Tornion lentoasemalta.”, kertoo lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen.

Oulun lentokentän kiitotie, rullaustiet sekä asemataso päällystetään uudella asfaltilla. Samalla kiitotien ja rullausteiden valaistusjärjestelmä uusitaan sekä kiitotien päissä olevia rullausteitä parannetaan laajarunkoisille koneille paremmin sopiviksi.  

Uutta asfalttia levitetään 360 000 neliötä, joka on noin 50 jalkapallokentän kokoinen alue. Helmikuussa lentoasemalle toimitettiin 60 rekallista kiviaineksia päivittäin. Kaapeleita alueella uusitaan 200 kilometrin verran. Valaisimia uusitaan 700 kappaletta, joista puolet tulee olemaan vähäenergisiä led-valaisimia. Kiitotien kuivausta parannetaan tekemällä 1,3 kilometriä uutta sadevesiviemäröintilinjaa.

Remontti työllistää alueella satoja henkilöitä kesän aikana. Pelkästään toukokuussa työmaalla hääri noin 60 työntekijää vuorossaan. Oman väen lisäksi remontissa työskentelee maansiirron, sähköalan ja kuljetusalan osaajia.

”Kiitoteitä remontoidaan noin viidentoista vuoden välein. Kiitotien pinta kuluu ja turvallisuussyistä se on kunnostettava säännöllisesti. Nyt tehtävä remontti mahdollistaa jatkossa liikennöinnin Ouluun myös laajarunkoisilla lentokoneilla, kun rullausteitä levennetään. Lentoasema tulee olemaan huippukunnossa, kun remontti valmistuu”, sanoo Liisa Sallinen.

 

Lue myös: