Pääministeri kiisti eripuran Ilmavoimien Baltia-harjoituksesta - lue aiemmat BRTE-juttumme

F18_spartan_BRTEPääministeri Alexander Stubb kiistii YLE:n pääministerin haastattelutunnilla, että ylimmässä valtionjohdossa olisi kiistaa Ilmavoimien osallistumisesta harjoituksiin Baltian alueella. Hänen mukaansa Suomella on yksi linja ulkopolitiikassa. Ilmavoimat on vuodesta 2012 osallistunut monikansallisiin BRTE-harjoituksiin Baltiassa.

Kysymys osallistumisesta yhteisharjoituksiin USAF:n kanssa Virossa nousi esiin jo ensimmäisessä kysymyksessä pääministeri Stubbin haastattelutunnilla sunnuntaina 18. tammikuuta.

Helsingin Sanomat oli jo aamulla kertonut, että presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja olisivat ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa (UTVA) puuttuneet Ilmavoimien aikomukseen harjoitella Yhdysvaltain ilmavoimien Viron Ämariin tulevaisuudessa tukeutuvan osaston kanssa.

Haastattelutunnilla Stubb totesi, että harjoituksesta on keskusteltu mutta mitään varsinaista esitystä ei ole ollut päätettävänä. Asiaa ei pidä ylidramatisoida. Hänen mukaansa Suomen ulkopoliitikassa on vain yksi linja, vaikka esiin nousevista asioista toki keskustellaankin.

brte_jas_usafSuomi on vuodesta 2012 osallistunut monikansallisiin Baltic Region Training Event -harjoituksiin (BRTE). Niitä on järjestetty eri kokoonpanoissa vuodesta 2008 alkaen. Myös Ruotsi on ollut mukana (kuva vasemmalla).

Osassa Ilmavoimat on lähettänyt mukaan lentotoimintaan suomalaisia McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjiään (otsikkokuva), osassa Suomi on ollut mukana esikuntaharjoittelussa.

BRTE-toiminnassa on mm. harjoiteltu Itämeren yllä lentävän ja radioyhteyden menettäneen lentokoneen saattamista QRA-päivystyshävittäjällä (Quick Reaction Alert). Keskeinen harjoituskohde on ollut tämän vastuun lennonaikainen siirtäminen toisen maan ilmavoimille.

Lue Lentoposti.fi -jutut Ilmavoimien Baltian BRTE-harjoituksista: