Patrialle ja Kongsbergille F-35 huolto-osaamista - ostivat AIM Norway MRO-yhtiön

F35_F35AsKongsberg Defence & Aerospace (KDA), joka on Kongsberfin tytäryhtiö, on tehnyt sopimuksen Norjan puolustusministeriön kanssa Aerospace Industrial Maintenance Norway AS:n (AIM Norway) ostamisesta. Kyseessä on Norjan puolustusvoimien liiketoimintaa, joka vastaa maan ilmavoimien lentokoneiden ja helikoptereiden huolloista, kunnossapidosta ja päivityksistä.

AIM Norway MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) -yhtiön toimitusten, kyvykkyyksien ja osaamisen vahvistamiseksi KDA ja Patria ovat sopineet omistuksen jakamisesta siten, että KDA omistaa AIM Norwaystä 50,1 ja Patria 49,9 prosenttia. 

Patrian vahvuutena on merkittävä ilmailuhuoltotoiminnan kokemus sekä osaaminen. Yhdessä Patria ja KDA luovat vahvan perustan jatkokehitykselle. Hankinta on looginen jatko Patrialle, joka vastaa Norjan puolustusvoimien NH90- ja Bell 412-helikoptereiden huollosta.

 AIM Norwayllä on ollut merkittävä osuus Norjan ilmailuteollisuudessa jo vuodesta 1916. Se työllistää 440 henkilöä, ja sen liikevaihto on 113 miljoonaa euroa (2017).

Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Kjellerissä, missä sillä on operatiivinen yksikkö Ryggen lentoasemalla. AIM Norway vastaa pääosin sotilasilmailun raskaista huolloista, kunnossapidosta ja päivitystyöstä.

Keskeisiä tehtäviä ovat uuden Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjän ja Norjan uusien Leonardo AW101-pelastushelikoptereiden moottorihuollot.

AIM Norway omistaa Belgium Engine Centerin (BEC), jonka päätoimipiste sijaitsee Herstalissa Liegen ulkopuolella Belgiassa. BEC on moottoreiden huoltoihin, korjauksiin ja kunnossapitoon erikoistunut yritys.

 “AIM Norwayn hankinta on merkittävä etappi Kongsbergille ja tärkeä osa konsernin strategiaa osana Norjan puolustusvoimien strategista kumppanuutta sekä laitetoimittajana että huoltotoimijana. Tämän kaupan myötä omistuksemme Norjan puolustusteollisuudessa vahvistuu edelleen ja otamme uuden, merkittävän askeleen pohjoismaisella ja kansainvälisillä puolustusmarkkinoilla”, sanoo Kongsberginin toimitusjohtaja Geir Håøy.

Olli_Isotalo_Patria“Patrialla on pitkät perinteet ja vankka osaaminen taistelulentokoneiden ja helikoptereiden sekä niiden moottoreiden huoltotyössä sekä Suomessa että muissa Pohjoismaissa. Ja nyt tämä toiminta nousee uudelle tasolle AIM Norwayn osuuden myötä. Olen iloinen, että osaamisemme tunnustetaan kansainvälisesti. Kasvu kansainvälisessä huoltotoiminnassa on strategiamme ydin", kommentoi Patrian toimitusjohtajs Olli isotalo.

"Olemme myös perustaneet uuden tytäryhtiön, Patria ISP Oy:n, joka keskittyy kansainväliseen huolto- ja elinkaarentukiliiketoimintaan. Tämä rakenne mahdollistaa välttämättömät palomuurit Patrian kansainvälisen liiketoiminnan ja Suomen ilmavoimien strategisen kumppanuuden välille”, toteaa Isotalo. 

Patria on Suomen Puolustusvoimien strateginen kumppani, jolla on iso rooli myös Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa. Nyt yhtiön osaaminen laajenee siis F-35 -hävittäjien huolto-ohjelmaan. Konetyyppi on yksi ehdokas Ilmavoimien F/A-18 -hävittäjien suorituskyvyn korvaajaksi.

Strateginen kumppanuus on sopimussuhde, joka edellyttää yritykseltä vahvaa ja pitkäjänteistä sitoutumista puolustusvoimien tukemiseen ja asettaa vaatimuksia ja reunaehtoja yrityksen toiminnalle ja henkilöstölle.

Lue myös: