Pitkä heinä kampesi Rautavaaran onnettomuudessa purjekoneen ohjaajan hallinnasta

otkesRautavaaralla 3. heinäkuuta tapahtuneen Grob Astir CS -purjelentokoneen onnettomuudesta on julkaistu OTKES:n tiedote. Astir (OH-658) joutui vintturihinauksen lentoonlähtövaiheessa virheliikkeeseen, jonka seurauksena ilma-alus tuhoutui. Ohjaaja loukkaantui vakavasti.

Ohjaajan tarkoituksena oli tehdä harjoituslento Rautavaaran lentopaikalta. Alueella oli hyvä purjelentosää. Kyseinen startti oli tapahtumapäivän neljäs vintturihinaus.

Hinaukset tapahtuivat vakiintuneen tavan mukaan varsinaisen asfaltoidun pohjois-etelä -suuntaisen pääkiitotien länsipuolella heinää kasvavalta alueelta.

Purjekoneen lentoonlähtökiihdytyksessä oikea siivenkärki oli koskettanut maahan nopeasti kaksi kertaa pitkää, paikoin 60 - 70 cm korkeaa heinää kasvavalla alueella.

Hyvin nopeasti tämän jälkeen kone oli noussut ilmaan epävakaassa lentotilassa voimakkaasti oikealle kaartaen ja kääntyen lähes selkäasentoon noin 10 metrin korkeudessa.

Vintturin käyttäjä keskeytti hinauksen havaittuaan epänormaalin asennon, jolloin hinauslanka irtosi koneesta. Vedon päätyttyä purjekone tuli maahan nokka edellä lähes selkäsyöksyssä.

Maahan iskeytymispisteestään kone ponnahti sivusuutaan ja liukui maassa selällään noin 14 metriä. Se päätyi 86 metrin päähän lentoonlähtöpaikastaan.

Suurella todennäköisyydellä lentoonlähtöalueen pitkä heinikko on aiheuttanut alas painuneeseen siivenkärkeen voimakkaan vastuksen ja kääntänyt konetta rajusti oikealle, jolloin lentäjä on menettänyt koneen hallinnan.

Pelastustoimet tapahtumapaikalla käynnistettiin nopeasti ja onnettomuuden uhri saatiin toimitettua nopeasti sairaalahoitoon. Tämän hetkisen tiedon mukaan ilma-aluksen päällikkö on kuntoutumassa tapahtumasta. Tutkinnassa purjelentokoneesta ei ole löytynyt teknistä vikaa.

Tutkinta jatkuu tapahtuman taustamateriaalien ja lentopaikan analysoinnilla.

Lue myös: