Pro: Finnair vaarantaa tietoisesti talouden ja työmarkkinoiden vakauden

EngineAmmattiliitto Pro pitää tiedotteessaan valtionyhtiön kiristystä uudella säästöohjelmalla röyhkeänä ja vastuuttomana. Valtion enemmistöomistaja lentoyhtiö Finnair edellyttää kaikilta henkilöstöryhmiltään laajamittaisia säästötoimenpiteitä sitoutuakseen työmarkkinakeskusjärjestöjen sopimaan työllisyys- ja kasvusopimukseen.

Finnair vaatii henkilöstöltään ja sitä edustavilta seitsemältä järjestöltä sitoutumista mittavaan noin 60 miljoonan euron säästöohjelmaan. Säästöistä olisi sovittava tarkemmin vuoden loppuun mennessä.

Jos säästöohjelmaan ei suostuta, uhkaa yhtiö irtisanoutua työllisyys- ja kasvusopimuksen linjauksista. Vastapainona säästösopimukselle työnantaja lupaa antaa henkilöstölleen kahden vuoden irtisanomissuojan.

Pro_Antti_RinneAmmattiliitto Pro on tyrmistynyt yhtiön uhkailusta, jolla se vaarantaa koko taloutta ja työmarkkinoita vakauttavan työllisyys- ja kasvusopimuksen syntymisen.

"Finnairin toiminta on röyhkeää ja vastuutonta. Erityisen hämmentävää tämä on sen vuoksi, että yhtiö on edelleen valtion enemmistöomistama. Hallitus on ymmärtääkseni tehnyt täysin selväksi, kuinka tärkeää talouden ja työmarkkinoiden vakauttaminen työllisyys- ja kasvusopimuksella on", Pron puheenjohtaja Antti Rinne toteaa.

Vaadituista säästöistä yli 10 miljoonaa euroa kohdistuisi Pron edustamiin Finnairin lentovirkailijoihin ja teknisiin toimihenkilöihin.

Ammattiliitto Pro vaatii työnantajilta kattavaa sitoutumista työllisyys- ja kasvusopimukseen. Muussa tapauksessa huomenna kokoontuvalla Pron hallituksella ei ole edellytyksiä tukea työllisyys- ja kasvusopimuksen syntymistä.

Työmarkkinakeskusjärjestön on määrä tarkastella työllisyys- ja kasvusopimuksen riittävää kattavuutta tulevana perjantaina.