Puolustusministeri Haglund laskeutui viikonloppuna Nimitz-luokan tukialukselle

CVN71_roosevelt_net_usnavyPuolustusministeri Carl Haglund vierailee viikonlopun aikana Yhdysvaltain laivaston Nimitz-luokan lentotukialus USS Theodore Rooseveltilla (CVN-71). Ministerin vierailu on osa maiden välistä puolustuspoliittista yhteistyötä. Vierailullaan Haglund tutustuu mm. lentotukialuksen suorituskykyihin.

Suomesta vierailulle osallistuvat ministeri Haglundin lisäksi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö sekä Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri ja merivoimien esikuntapäällikkö lippueamiraali Juha Vauhkonen.

gulfstream_c37_flyFinland_jussikettunenPuolustusministeri Haglund matkaa tukialukselle Englannin Stanstedin kautta. Vantaalta sinne lennettiin Yhdysvaltain ilmavoimien Gulfstream Aerospace C-37A -yhteyskoneella. Se perustuu Gulfstream V -liikesuihkukoneeseen (kuvassa noutamassa seuruetta Helsinki-Vantaalta).

Stanstedista siirrytään kiinteäsiipisellä ilma-aluksella Rooseveltille, mikä tarkoittaa jarruvaijerilaskeutumista aluksen lentokannelle. Jos mereltä palataan niin ikään kiinteäsiipisellä, se merkitsisi tukialusstarttia katapultista.

haglund_rovaniemi_plmSeurueen siirtymisten konetyyppi on US Navyn yleisesti käyttämä Grumman C-2 Greyhound -yhteyskone (COD, Carrier Onboard Delivery, kuvassa alapuolella).

Se on perusrakenteeltaan samanlainen kuin kahdella potkuriturbiinimoottorilla varustettu Grumman E-2 Hawkeye AWACS-tutkavalvontakone. Greyhoundin runko on kuitenkin suurempi kuljetuskonetehtäviä varten.

USS Theodore Roosevelt CVN-71 on Yhdysvaltain merivoimien Nimitz-luokan ydinkäyttöinen lentotukialus. Niitä on rakennettu kaikkiaan 10 kappaletta.

Rooseveltin köli laskettiin 1981 ja se otettiin käyttöön 1986. CVN-71 valmistui luokkansa neljäntenä. Miehistön antama lempinimi alukselle on The Big Stick. Se tulee Rooseveltin vuoden 1901 ajatelmasta: Speak softly and carry a Big Stick; you will go far.

greyhound_usnavyNimitz-luokan tukialukset ovat noin 330 metriä pitkiä. Lentotukialuksella on tehtävästä riippuen enimmillään jopa 5000 miehistön jäsentä ja noin 90 erilaista ilma-alusta. Voimanlähteenä on kaksi 550 megawatin Westinghouse A4W -ydinreaktoria.

CVN-71:n johtama Carrier Strike Group 12 lähti parhaillaan käynnissä olevalle tehtävälleen Atlantille kotisatamastaan Norfolkista 11. maaliskuuta (tukialuskuvat, klikkaa suuremmaksi).

CVN71_roosevelt_2net_usnavyTheodore Roosevelt Carrier Strike Groupiin (TRCSG) kuuluvat myös Ticonderoga-luokan ohjusristeilijä USS Normandy (CG 60) sekä Arleigh Burke -luokan ohjushävittäjät USS Farragut (DDG 99), USS Forrest Sherman (DDG 98) ja USS Winston S. Churchill (DDG 81).

Kyseessä on US Navyn normaaliin rotaatioon kuuluva purjehdus 5. ja 6. laivastojen vastuualueella. Alus vierailee ensin Portsmouthissa Englannissa ja jatkaa sitten matkaa Persianlahdelle.

Purjehduksen lopulta päättyessä Roosevelt palaa Norfolkin sijasta uuteen kotisatamaansa San Diegoon Kaliforniassa Tyynen valtameren puolella Yhdysvaltoja. T.T.

Päivitys 23. maaliskuuta: tarkennettu seurueen välilaskupaikkaa Englannissa, lisätty kuva Gulfstreamista ja linkki Jussi Niinistön blogaukseen vierailusta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistön kuvaraportti tukialusvierailusta: Blogi

Lue myös muita Lentoposti.fi -juttuja: