Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kutsuttiin Ilmailuliiton kunniajäseneksi

jarmoLindberg_1Suomen Ilmailuliitto kutsui vuosikokouksessaan 21. maaliskuuta uudeksi kunniajäsenekseen puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin. Harrasteilmailjana lentäjän uransa aloittanut "Charles" Lindberg on ensimmäinen lentäjätaustainen komentaja.

Kunniajäseneksi Ilmailuliittoon voidaan kutsua henkilö, joka on esimerkiksi erityisen ansioitunut ilmailun saralla. Lindbergin ilmailu-ura on hyvä osoitus siitä, kuinka jo nuorena harrastepohjalta aloitettu ilmailulajeihin tutustuminen voi muodostua mittavaksi työuraksi ja asiantuntijuudeksi esimerkiksi Suomen puolustusvoimien huipulla.

jaahyvais_3_jarmolindberg_twitterLindbergillä on pitkäaikainen ilmailutausta sekä harraste- että sotilasilmailun puolelta. Hän aloitti ilmailuharrastuksen lennokkien parissa Kuusankoskella 70-luvun alussa.

Varsinainen lentäjän ura alkoi 40 vuotta sitten K-7-purjelentokoneella Selänpäässä 14. heinäkuuta 1974 ja jatkui siitä edelleen moottorilentoon. Lindberg on mm. toiminut laskuvarjohyppylentäjänä Utin Laskuvarjokerhossa.

Kahden konetyypin lupakirjan haltijan matka jatkui Kauhavan lentosotakouluun varusmiespalvelukseen. Lentoreserviupseerikurssin jälkeen Lindberg pääsi kadettikouluun, joka poiki lentoupseerin uran erilaisine tehtävineen Ilmavoimien eri yksiköissä ja pääesikunnassa.

Jarmo_Lindberg_1Pitkään uraan mahtuu kymmeniä konetyyppejä. Takana on lentoja mm. MiG-21BIS-näytöslentäjänä ja kahden Machin ylitys. Lindberg on lentänyt myös US Navyn F/A-18 Hornet-hävittäjillä ja saksalaisella Eurofighter Typhoonilla.

Hänelle on myös tarjoutunut todella harvinainen mahdollisuus lentää Venäjällä Suhoj Su-34 -hävittäjäpommittajalla (runkonumero 08). Charles on ilmeisesti ainoa länsimaalainen, joka on päässyt tämän Su-27-hävittäjään perustuvan konetyypin ohjaimiin.

Vuosina 2008 - 2012 Lindberg toimi Ilmavoimien komentajana. Kauden jälkeen hänet määrättiin pääesikuntaan puolustusvoimien sotatalouspäälliköksi. Elokuun 2014 alussa Lindbergistä tuli Suomen ensimmäinen lentäjätaustan omaava puolustusvoimain komentaja.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: