Rajan Super Puma tv-sarjan kuvauksissa - aiheena meripelastus

Raja_SuperPuma_ilmassa_1Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri osallistuu nuorten Partiomestari tv-ohjelmasarjan kuvauksiin. Yhden kuvattavan jakson aiheena on meripelastustehtävä, jonka suoritukseen osallistuu Rajavartiolaitoksen erittäin toimintakykyinen meripelastushelikopteri Airbus Helicoptersin (ent. Eurocopter) AS332L1 Super Puma.

"Nuorena opitut oikeanlaiset toimintatavat hätätilanteissa kantavat hedelmää pitkälle tulevaisuuteen. Siksi Rajavartiolaitos johtavana meripelastusviranomaisena haluaa olla mukana partiolaisten kanssa näiden mallien opastamisessa", toteaa Vartiolentolaivueen apulaiskomentaja Matti Lallukka.

Meripelastukseen sisältyy esimerkiksi merihätään joutuneiden ihmisten auttaminen, onnettomuuksien ennaltaehkäisy, kadonneiden etsintä ja sairaankuljetukset merellä. Meripelastustehtävän sisältävä jakso kuvataan 30. heinäkuuta Kemiönsaarella.

Suomessa meripelastuksesta vastaa Rajavartiolaitos ja sitä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Turusta tai Helsingistä. Toiminta perustuu kansainvälisiin ja kahdenvälisiin sopimuksiin joiden lisäksi on olemassa kansallisia lakeja, asetuksia ja ohjeistuksia.

superpuma_rajavartiolaitosRajavartiolaitoksen kaksimoottoriset AS322 Super Puma -helikopterit on varustettu mm. pimeänäkölaitteilla, lämpökameralla, kahdella pelastusvinssillä ja laajalla ensihoitovälineistöllä. Kopteria operoidaan viiden hengen miehistöllä ja siihen mahtuu maksimissaan 20 henkilö.

Nykyisin rajavartiolaitoksen laivastossa on kolmen Super Puma pelastushelikopterin lisäksi  viisi Agusta Bell/Bell 412 -helikopteria, neljä AW 119 Ke Koala -helikopteria ja kaksi DO-228 Dornier -valvontakonetta. Kalustoa operoi Vartiolentolaivue.

superpuma_turva_rajavartiolaitosRajavartiolaitos on näiden lisäksi tilannut kaksi modernia Airbus Helicoptersin AS332L1e Super Pumaa. Tilattujen L1e-version avioniikka- ja suunnistuslaitteet, autopilotti, mittaristot sekä radiot ovat uusimpien standardien mukaisia. Kopterit toimitetaan vuoden 2015 loppuun mennessä.

Rajavartiolaitoksen uusi ulkovartiolaiva VL Turva mahdollistaa entistä paremmat meripelastusoperaatiot, helikopterikantensa ja tankkausmahdollisuutensa ansiosta. Laiva on varustettu myös monipuolisella TRS-3D-valvontatutkajärjestelmällä, joka pystyy luomaan tarkkaa ilma- ja meritilannekuvaa.

Seitsenosaisen Partiomestarit-sarjan toinen tuotantokausi esitetään kokonaisuudessaan syyskuun alussa Yle TV 2:lla. Ohjelmasarja toteutettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013, jolloin sillä oli noin 800 000 katsojaa.

Lue myös Rajavartiolaitoksen Super Puman meripelastustehtävistä, uusista helikoptereista sekä ulkovartiolaiva UVL Turvasta aiemmista uutisistamme: