Raytheon jää pois USAF:n T-X -hankkeesta - Leonardo selvittää T-100 -koneen mahdollisuuksia

Raytheon_T100Raytheonin ja italialaisen ilmailuteollisuuskonserni Leonardo S.p.A:n yhteistyö on päättynyt. Valmistajat eivät päässeet sopimukseen T-100 -koneen tarjoamisesta Yhdysvaltain Ilmavoimien seuraavaksi suihkuharjoituskoneeksi ns. T-X-hankkeessa.

Raytheon ja Leonardo julkistivat T-X -yhteishankkeensa helmikuussa 2016. Osapuolet pitävät T-100 -koneen mahdollisuuksia hyvinä vaikka liiketoimintasopimus ei toteudu.

Yhteishanke ei siis enää jatku mutta Leonardo arvioi miten se voisi parhaiten hyödyntää T-100 -koneen vahvaa potentiaalia ja kykyjä USAF:n tarpeisiin.

T-100 on kehitetty Aermacchi M-346 -koneesta, joka pohjautuu Aermacchin 90-luvulla yhdessä venäläisen Jakovlevin kanssa kehittelemään Jak/AEM-130 -koneeseen.

Yhdysvaltain ilmavoimien T-X -hankkeen tavoitteena on korvata ilmavoimien ikääntyvät Northrop T-38 Talon -koneet. Sotilaskonevalmistajat kisaavat kaikkiaan noin 350 uuden koulukoneen tilauksesta oheisjärjestelmineen ja koulutuksineen noin 40 vuoden ajaksi.

Mahdollisen T-100 -koneen lisäksi T-X -hankkeeseen osallistuvat Boeing ja Saab uudella Boeing T-X -koneella, Lockheed Martin ja Korea Aerospace Industries KAI T-50 -yhteishankeella sekä Northrop Grumman, joka tarjoaa Boeingin tavoin ilmavoimille kokonaan uutta N400NT -konetyyppiä.

Lue myös: