Saksalaiset merelliset toimijat EC135 P2+ ja Do 228 NG saapuvat Turun lentonäytökseen

TAS15_dornier_saksaTurku Airshow on kevään mittaan esitellyt laajan kattauksen erilaisia ilma-aluksia. Myös meripelastus ja -valvonta ovat esillä Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä 6.-7. kesäkuuta. Kotimaisten alan koneiden ohella Turkuun saapuu Saksasta Dornier Do 228 NG -merivalvontalentokone ja Airbus Helicopters EC135 P2+ -helikopteri.

Airbus Helicopters (aiemmin Eurocopter) EC135 P2+ -helikopteri (kuvassa alla) tuodaan Turkuun pitkällä siirtolennolla Saksasta. Kopterin toimintamatka on noin 600 km, joten se joutuu tekemään useita tankkausvälilaskuja.

TAS15_saksa_eurocopterTyyppiä käytetään lääkärihelikopterina myös Suomessa. FinnHEMS toimii Turussa
Skärgårdshavets Helikoptertjänstin EC135-kopterilla
palvellen koko Varsinais-Suomea sekä osaa Satakuntaa ja Uuttamaata.

Saksan merivoimissa EC 135 P2+ helikopterit ovat ohjaajien koulutuskäytössä ennen heidän siirtymistään Sea King ja Lynx -helikoptereihin. EC135 P2+ on myös varustettu vinssillä ja niillä harjoitellaan meripelastustehtäviä.

Saksan merivoimien kahdella potkuriturbiinimoottorilla Dornier Do 228 NG (otsikkokuvassa) on tuttu konetyyppi Turun taivaalla. Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue operoi niitä lentoasemalla sijaitsevasta tukikohdastaan.

Saksassa Dornier on varusteltu erityisesti merialueiden saasteiden valvomiseen. Kone palvelee Marinefliegergeschwader 3 Graf Zeppelin -laivueessa, jonka kotitukikohta on Nordholz.

superpumaRajan Turun tukikohdan koneista näytöksessä nähdään Airbus Helicopters AS332L1 Super Puma -meripelastushelikopteri (vinssaamassa vasemmalla) sekä Dornier Do 228 -merivalvontalentokone. Lisäksi esillä on AgustaWestland AW119Ke Koala -monitoimihelikopteri.

Vartiolentolaivueen Koala-kalusto otettiin käyttöön vuonna 2010, joten tyyppi lienee uusi tuttavuus suurelle osalle Turun lentonäytöksen yleisöä.

Vartiolentolaivue ylläpitää jatkuvaa meripelastusvalmiutta kolmella helikopterilla Turussa, Helsingissä ja Rovaniemellä. Ilma-aluksilla tuetaan yhteistoimintaviranomaisia etsintä- ja pelastustehtävissä, sairaankuljetuksissa, metsäpalojen sammutuksessa sekä muissa virka-aputehtävissä. +TT+

Turkish_Stars_2Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös 2015 järjestetään Turussa 6.-7. kesäkuuta.  Pääesiintyjä on Turkin Ilmavoimien Turkish Stars -taitolento-osasto seitsemällä Northrop NF-5 Freedom Fighter -hävittäjällä (oikealla). Kaikkiaan mukana on kuusi taitolento-osastoa

Lisäksi mukana ovat Norjan Ilmavoimien Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, Ruotsin Saab JAS 39 Gripen, Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornet ja BAE Systems Hawk -koneilla lentävä Midnight Hawks -osasto.

Norjasta näytökseen saapuu Mikojan Gurevitš MiG-15UTI -harjoitussuihkuhävittäjä historiallisissa Suomen Ilmavoimien tunnuksissa. Samaten nähdään Seppo Saarion rakentamilla kaksitasoisilla potkurikoneilla lentävä Arctic Eagles -taitolentoryhmä ja amerikkalaissuunnittelua edustava mutta venäläisellä moottorilla varustettu Mörkö-Pitts -taitolentokone.