Saksalta erikoisvarusteltu A340-evakuointikone ebolan torjuntaan

Ebola_Robert_Koch_A340_2Saksan ulko- ja terveysministerit vastaanottivat Lufthansalta Airbus A340-300 -koneen, joka on muokattu evakuontikoneeksi Ebola-potilaiden hoito- ja kuljetustarpeisiin. Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr luovutti koneen uuteen rooliinsa torstaina 27. marraskuuta.

Liittovaltion ulkoministeriön pyynnöstä Lufthansa Technik on viimeviikkojen aikana muuntanut matkustajakäytössä ollutta A340-300 -koneetta "Villingen-Schwennigen" (D-AIGZ) siten, että se olisi sopiva humanitääriseen operaatioon. Kone sai muutosprosessissa myös uuden nimen ja nyt se tunnetaan saksan Robert Koch Instituutin mukaan nimettynä Robert Koch -koneena. Instituutti on nimetty saksalaisen lääkärin ja mikrobiologistin mukaan.

Ebola_Robert_Koch_A340_3Entinen matkustajakone on nykyisin maalattu kokovalkoiseksi ja on varustettu Saksan lipulla. Se  toimii nyt maailman ensimmäisenä evakuointikoneena erittäin tarttuvan sairauden omaaville potilaille.

Aiemmin tarjolla on ollut ajoittain vain pienempiä koneita mutta nyt laajarunkoinen kone tarjoaa myös kattavat tehohoitotilat. Matkustamossa on myös erityisiä alipaineistettuja eristystiloja. Lääkintähenkilökunnan ja muun miehistön käytössä koneen etuosassa on 19 matkustajaistuinta.

Ebola_Robert_Koc_A340_1Lufthansa on saanut henkilöstöltään jo yli 700 ilmoitusta vapaaehtoisuudesta osallistua miehistönä avustuslentoihin uudistetulla A340-koneella.

Lufthansa konserni sai monimutkaisen ja teknisesti vaativan operaation valmiiksi erittäin nopeasti.  Yhtiö pystyi tarjoamaan hankkeeseen sopivan laajarunkokoneen lyhyellä varoitusajalla. Koneen muutostyöt aloitettiin 17. marraskuuta.

LH_A340Nelimoottorisia Airbus A340-koneita ei enää nykyisin pidetä kovin polttoainetaloudellisina ja niiden jälleenmyyntiarvo on erittäin alhainen.

EU:n jäsenvaltioista ensimmäinen, joka on toimittanut lentokoneen lääketieteellisiä evakuointioperaatioita varten on Luxembourg.

Lue myös: