SAS hankkii laivastoonsa kolme Airbus A321LR -konetta - suunnitelmissa mannertenväliset lennot

EI-SIE_170418SAS ja leasingyhtiö ALC (Air Lease Corporation) ovat solmineet sopimuksen kolmen Airbus A321LR (Long Range) -kapearunkokoneen vuokraamisesta. Kyseiset pitkän kantaman koneet mahdollistavat lisää mannertenvälisiä lentoja vähentäen siten myös välilaskujen tarvetta.

Ensimmäinen kolmesta A321LR -koneesta liittyy SAS:n laivastoon vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. SAS tekee lähiaikoina päätöksen koneen matkustamokonfiguraatiosta sekä ensimmäisistä reiteistä uudelle koneelle. Niistä kerrotaan lisää kevään 2019 aikana.

Yksi SAS:n päämarkkina on Yhdysvaltain koillisosat sekä Kanada. Koneella voitaisiin lentää myös Skandinaviasta Lähi-idän alueelle sekä Intiaan. Nykyisin SAS lentää mannertenvälisiä lentoja Tukholmasta, Oslosta ja Kööpenhaminasta.

"Kyseessä on täysin uusi lentokonetyyppi SAS:lle ja se on erittäin sopiva Skandinavian markkinoille. Odotamme uusien reittien avauksia ja A321LR -koneen evaluointia tuotannossa", toteaa SAS:n toimitusjohtaja Rickard Gustafson.

A321LR-koneella voisi lentää 206 matkustajaa jopa 4000 merimailin eli noin 7400 kilometrin päähän. Konetyypillä on myös hyväksyntä 180-minuutin ETOPS-toimintaan. LR-versiolla voi lentää pidemmälle kuin perusversion uudelleenmoottoroidulla A321neo -koneella. Ruumatiloihin on asennettu kolme ACT (Additional Centre Tank) -lisäpolttoainesäiliötä.

Airbusin mukaan kyseessä on todellinen korvaaja suositulle Boeing 757 -koneille. Uuden 97 tonnin MTOW:n myötä A321neo voi lentää 100 merimailia kauemmas kuin Boeing 757-200W. Uuden koneversion ensimmäinen tilaaja oli ALC, joka on nyt siis vuokrannut kyseisiä koneita SAS:lle.

SAS:n kaukoreittejä Skandinaviasta Yhdysvaltoihin on lennetty aiemminkin kapearunkokoneilla. Reitteinä on ollut ainakin Kööpenhamina-Boston ja Kööpenhamina-New York sekä Stavanger Houston. Niitä on operoinut SAS:n väreissä lentänyt Privat Air Boeing 737-700 -koneella.

Lue myös: