Siivet-lehden julkaisuoikeudet huutokaupassa - Apalin kirjoja alennuksessa Kirjapörssissä

apali_kirjatApali-kustantamon Siivet-lehden julkaisuoikeutta huutokaupataan parhaillaan netissä konkurssipesän lukuun. Yhtiön julkaisemien ilmailukirjojen varastoa puolestaan on ostettavissa merkittävästi alennetuilla hinnoilla Kirjapörssi-myymälöissä. Apali haettiin konkurssiin 27. lokakuuta.

Yhtiön Facebook-sivun mukaan "Apali Oy:n perustaja ja omistaja Rauni Vainio nukkui pois 12. elokuuta lyhyehkön mutta ärhäkäksi äityneen sairauden seurauksena". Ilmeisesti työlle ei löytynyt jatkajaa.

Siivet-lehden ohella yhtiö kustansi runsaasti ilmailua eri tavoin käsitteleviä kirjoja. Toiminnan loppuminen onkin suuri menetys alalle.

Lehden julkaisuoikeudet ovat nyt myynnissä Huutokaupat.com -palvelussa. Lähtöhinta on 600 euroa. Ostaja saa Siivet-lehden ohella samaan hintaan myös asealan Kaliberin oikeudet sekä molempien lehtien vanhoja numeroita sekä tilaaja- ja ilmoittajarekisterit.

Toistaiseksi julkaisuoikeuksista ei ole jätetty tarjouksia. Huutokauppa sulkeutuu 16. marraskuuta. Toivottavasti Siivet-lehdelle löytyy jatkaja, vaikka printtimedia onkin vaikeuksissa mm. jatkuvasti nousevien kustannusten kuten postimaksujen kanssa.

Kaikki erikoisalojen lehdet pienellä kielialueellamme joutuvat nykyisin kilpailemaan niin netin kuin englanninkielisten lehtien kanssa. Lisäksi aselainsäädännön kiristyminen on varmasti vaikuttanut alan yrittäjiin ja sitä kautta yhtiön toisen lehden Kaliberin mainostajiin ja levikkiin.

Huutokauppailmoituksesta käy ilmi, että Siivet-lehdellä on viime aikoina ollut 1700 kestotilaajaa sekä noin 200 vuositilaajaa. Lisäksi sitä myytiin irtonumeroina lehtipisteissä. Mediakortin mukaan painos oli 10 000 kappaletta.

Lähinnä liikenneasemilla toimiva Kirjapörssi myy nyt huomattavalla, joissain tapauksissa jopa 60 prosentin alennuksella Apalin kustantamaa suomalaista ilmailu- ja militariakirjallisuutta (otsikkokuvassa, klikkaa suuremmaksi).

Jäännöseriin erikoistunut perheyritys Kirjapörssi-ketju osti Apalin kirjavaraston tai ainakin merkittävän osan siitä. Myös Huutokaupat.com -palvelussa on huudettavana 1500 - 1700 kappaleen erä kirjoja, joista osa lienee Apalin aiempien julkaisujen arkistokappaleita, osa uusia.

Siivet-lehden jatkosta ei tietoa

apali_siivet_0314_apaliSiivet-lehteä ryhdyttiin julkaisemaan 1986. Sen tavoitteena oli ainakin jossain määrin kilpailla Suomen Ilmailuliiton julkaiseman Ilmailu-lehden kanssa etenkin sotilasilmailuun painottuvalla materiaalilla.

Viime aikoina Siivet ilmestyi kuusi kertaa vuodessa. Viimeiseksi numeroksi jäi toistaiseksi kesäkuussa ilmestynyt 3/2014 (kuva vasemmalla). Mikäli jokin osapuoli kiinnostuu huutokaupattavasta julkaisuoikeudesta, jatkoa saattaa seurata.

Konkurssipesä ei ainakaan vielä ole tiedottanut Siivet-lehden tilaajille kustantajan nykytilanteesta. Aiheesta on kuitenkin keskusteltu sosiaalisessa mediassa syyskuun lopusta alkaen.

Apalin Facebook-sivulla viimeinen merkintä on elokuulta. Yhtiön nettisivut eivät toimineet ainakaan perjantai-iltapäivänä.

Huutokaupat.com: Ilmoitus lehtien julkaisuoikeuksien myynnistä

Huutokaupat.com: Apalin kirjoja myynnissä

Kirjapörssi.fi