SK: Venäjä haluaa täydet henkilötiedot ilmatilaansa saapuvista matkustajista

In-the-skyVenäjä haluaa 1. heinäkuuta alkaen täydet PNR-matkustajatiedot kaikista ilmatilaansa saapuvista matkustajista, kertoo Suomen Kuvalehti. Tämä koskee myös ylilentoja, jotka tarkoittavat merkittävää osaa Finnairille tärkeästä Aasian liikenteestä. Ongelmana on vaatimuksen tiukka aikataulu.

Venäjän kanssa on neuvoteltu pitkään ylilentoluvista ja niiden hinnoista, mutta vaatimus tietojen luovutuksesta tuli keväällä yllätyksenä niin EU:lle kuin Suomelle, kirjoittaa SK.

Sinänsä vaatimuksessa ei ole mitään erikoista, vastaavia PNR-tietoja (Passenger Name Record) toimitetaan jo nyt esimerkiksi Yhdysvalloille. Samaten monet Aasian maat vaativat ne.

Ongelmana on tietosuoja. Miten se voidaan näin nopealla aikataululla järjestää Venäjän kanssa, on avoinna. Mitä tapahtuu heinäkuussa, jos tietoja ei pystytä luovuttamaan, on lehden mukaan täysin avoinna.

Venäjän nihkeä asenne neuvotteluissa heijastaa maan kantaa EU:n lentoliikenteen päästökauppaan, joka koskisi myös alueen ulkopuolelta tulevia lentoja.

 

Suomen Kuvalehden juttu

Lue myös: