Sosiaalinen media pääsi Trumpin salaisen Irakin matkan jäljille jo menolennolla

trump_2Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili tapaninpäivänä Irakissa tapaamassa siellä palvelevia sotilaita. Koska kyseessä on ainakin jossain mielessä vielä sotatoimialue, matka pyrittiin salaamaan mahdollisimman tarkoin. Ilmailua seuraavat someaktivistit kuitenkin pääsivät Air Force Onen jäljille sen ollessa vielä ilmassa.

Air Force One eli virallisesti Boeing VC-25A on Yhdysvaltain presidentin kulkuneuvo ja samalla lentävä komentokeskus. Matkustajakäyttöön tarkoitetusta 747 Jumbosta muokattu ilma-alus on ehkä maailman tunnetuin lentokone.

Sen huomasi viime kesänä Suomessakin kun Trump kävi Helsingissä tapaamassa Vladimir Putinin. Helsinki-Vantaan lentokentän reunoille kertyi tuhansia katsojia seuraamaan Air Force Onen saapumista (otsikkokuvassa, lue lisää linkistä jutun lopussa).

Ensimmäiset epäilyt presidentti Trumpin mahdollisesta vierailusta Lähi-Idässä joulunpyhinä heräsivät, kun hän jäi Washingtoniin eikä siirtynyt tuttuun tapaan Floridaan Mar-A-Lagon -residenssilleen. Samaten USAF:n Boeing C-32 -kone (kuvassa alla) lähti jouluaattona Euroopan kautta johonkin tuntemattomaan kohteeseen.

USAF_C32_SAM45Modernit lentokoneet lähettävät  jatkuvasti ADS-B-dataa (Automatic Dependent Surveillance – Broadcast), joka näyttää sijainti- ja nopeustiedot mm. lennonjohdolle. Toisaalta samaa tietoa voi radioaalloilta ottaa vastaan kuka tahansa, jolla on käytettävissä tarvittava laite.

Esimerkiksi FlightRadar24-palvelu perustuu pitkälti ADS-B-lähetteisiin. Se ei kuitenkaan välttämättä näytä sotilas- ja VIP-koneita, vaan suodattaa niitä pois.

Jokainen kone käyttää lähetteessä tunnistautumiseen 24-bittistä ICAO-osoitetta eli ns. hex-koodia, joka on yksilöllinen kullekin ilma-alukselle. Tapaninpäivänä oli liikkeellä tunnuksella RCH358 lentävä kone. Se lähetti koodia, joka ei kuitenkaan vaikuttanut liittyvän mihinkään aiemmin tunnettuun koneyksilöön.

Siksi mysteerikone alkoi kiinnostaa liikennettä herpaantumatta seuraavia ilmailuharrastajia. Havainnot luonnollisesti postattiin sosiaaliseen mediaan kuten Twitteriin. Erityisesti The War Zone -sivusto paneutui asiaan. Heti alussa nousi esiin epäily Trumpin jouluvierailusta johonkin Lähi-Idän kohteeseen.

Koska tapaninpäivänä Englannin Yorkshiressä oli CAVOK-olosuhteet, jättövanan pihaltaan havainnut yorkshireläinen lentokonekuvaaja Alan Meloy onnistui Canonillaan ja 400 mm objektiivillaan ikuistamaan Air Force Onen ikonisen hahmon reittikorkeudessa sinisellä taivaalla (katso upotettu tweetti jutun lopussa). Tämä vahvisti lopullisesti, mistä koneesta oli kyse.

AF1_ApronYhdysvaltain presidentin salaisilla lennoilla sotatoimialueille on aina mukana myös lehdistöä. Sääntöihin kuuluu se, että matkasta saa raportoida vasta kun presidentti on takaisin turvallisella alueella.

Nyt ilmeisesti havaittiin, että vierailu Al Asad -lentotukikohdassa Irakissa oli paljastunut ennen aikojaan, joten sieltäkin saatiin nopeasti kuvaa sosiaaliseen mediaan.

Vaikka Air Force One on niin tunnistettava lentokone, se soveltuu silti hyvin tällaiseen VVIP-vierailuun vaaralliseen kohteeseen. Molemmat rakennetut VC-25-koneet on varustettu monipuolisilla omasuojajärjestelmillä mm. lämpöhakuisia MANPADS-ohjuksia (Man-Portable Air Defense Systems) vastaan.

Lisäksi koneissa on presidentin tehtävien vaatima monipuolinen viestintävälineistö. Lisäksi niissä on ilmatankkausmahdollisuus, joka pidentää toiminta-ajan moninkertaiseksi kaupallisessa liikenteessä oleviin 747-koneisiin verrattaessa.

Laskeutuminen Al Asadin lentotukikohtaan tehtiin purjehdysvalot sammutettuina ja ikkunat suljettuina. Todennäköisesti Air Force One myös lensi taktisen lähestymisen, jossa käytetään normaalia suurempaa liukukulmaa. Lähestyminen teki vaikutuksen myös presidentti Trumpiin.

Perillä presidenttipari tapasi amerikkalaisjoukkoja. Vierailu kesti vain kolmisen tuntia.

Paluulennolla Trumpia vaimoineen kuljettava VC-25A poikkesi tankkausvälilaskulla Ramsteinissa Saksassa. Sieltä he jatkoivat nopeasti takaisin Washingtoniin. Koko matka kesti vain 29 tuntia.

Air Force Onen lennon paljastuminen perustui moniin sattumiin (kuten esim. koneen sattumalta näkevään ilmailukuvaajaan, jolla on tarpeeksi pitkä objektiivi saatavilla). Silti tapaus kertoo paljon someaktivistien keräämän ja julkaiseman ns OSINT-tiedon (Open Source Intelligence) voimasta. T.T.