Yhdysvaltain ilmavoimat julkisti maaliskuussa kaksi uutta kuvaa B-21 Raider -häivepommittajasta

B21_top_1Yhdysvaltain ilmavoimat julkisti 7. maaliskuuta kaksi uutta kuvaa Northrop Grumman B-21 Raider-häivepommittajasta. Uudet kuvat paljastavat koneen muotoja ja erityisesti rungon yläpuolia alueita entistä laajemmin. Nyt julkaistut kuvat on otettu jo ennen joulukuussa 2022 järjestettyä roll out -tilaisuutta.

B21_front_1Uuden sukupolven häivepommikone Northrop Grumman B-21 (LRS-B, Long-Range Strike Bomber) esiteltiin Kalifornian Palmdalessa lyhyesti ja rajoitetuin kuvakulmin joulukuussa 2022.

Tuolloin Northrop Grummanin toimitusjohtaja Kathy Ward totesi, että emme lepää ennen kuin toimitamme koneen Yhdysvaltain ilmavoimille. Seuraavan kerran kun näette koneen se lentää. Tämä pitää edelleen paikkansa, sillä nyt maaliskuussa julkistetut kuvat on otettu jo 28. marraskuuta 2022 eli ennen roll out -tilaisuutta.

B21_jattoreunaKuvien julkistuspäivänä pidettiin myös AFA (Air Force Association) Warfare Symposium, jossa ilmavoimaministeri Frank Kendall kertoi tulevan budjetin sisältävän lisää rahoitusta B-21 Raiderin kehityshankkeisiin. Yhdysvaltain tavoitteena on saada uusi konetyyppi tuotantoon mahdollisimman nopeasti.

B21_siipiNGKaksi uutta julkaistua kuvaa paljastavat entistä paremmin koneen muotoja rungon yläpinnalta esitellen hieman moottoreiden suojapeitettyjä imuaukkoja. Muotoilu on kuitenkin merkittävästi erilainen kuin edellisessä lentävässä siivessä B-2 Spiritissä. Kuvassa näkyy myös hieman jättöreunan muotoja.

Lisäksi kuvat tarkentavat yksityiskohtia koneen ohjaamon ikkunoista ja korostavat ohjaamon linnunpäämuotoa. Koneen oikean siiven kärjessä yläpinnalla näkyy Northrop Grummanin logo ja vasemmassa siivessä puolestaan USAF:n tunnus.

B21_siipiUSAFB-21 Raiderin ensilennon on määrä tapahtua vielä vuoden 2023 aikana. Raiderit tulevat korvaamaan vaiheittain nykyiset B-1B Lancer ja B-2 Spirit -koneet ja toimimaan Yhdysvaltain pommikonelaivaston selkärankana yhdessä B-52 Stratofortress -pommikoneiden kanssa.

Lue myös: