Sotilaslentäjän koulutukseen lähes ennätyksellinen hakemusmäärä - mukana ennätysmäärä naishakijoita

Grob_oppilaatIlmavoimien 98. lentoreserviupseerikurssille saatiin määräaikaan mennessä 825 hakemusta. Naishakijoiden määrä nousi ennätystasolle, kun hakemuksia oli 53.  Lentoreserviupseerikurssin läpäisevät voivat hakeutua sotilasuralla eteenpäin Ilmavoimien, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen ilma-alusten ohjaajiksi. Hakemuksen jättäneistä koulutukseen valitaan nelisenkymmentä henkilöä.

Heinäkuussa 2023 alkavalle lentoreserviupseerikurssille saatiin kaikkiaan 825 hakemusta. Nyt saavutettu hakijamäärä lähentelee 2000-luvun ennätystä, joka on vuodelta 2016. Tuolloin hakemuksia saatiin kaikkiaan 847.

Kurssille hakeneiden naisten määrä nousi selvästi edellisvuodesta, ja oli Ilmasotakoulun rekrytointisektorin tietojen mukaan nyt korkeampi kuin koskaan aiemmin. Vapaaehtoista asepalvelusta haluaisi hakemusten perusteella tulla suorittamaan seuraavalle lentoreserviupseerikurssille kaikkiaan 53 naista. Viime vuonna heitä oli 41.

Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin hakijamäärä on vakiintunut 600 - 800 hakijan välille.

13-5066_110220b"Olemme syystäkin tyytyväisiä. Tästä joukosta löydämme sekä laadullisesti että määrällisesti tarpeeksi henkilöitä, jotka täyttävät kriteerimme. Ensimmäinen ja tärkein osoitus motivaatiosta on se, että ilmaisee kiinnostuksensa jättämällä hakemuksen", kommentoi valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen.

"Naisten kiinnostus maanpuolustukseen on ylipäätään lisääntynyt, eikä lentoreserviupseerikurssi ole poikkeus. Esimerkiksi viime vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakijoita oli ennätysmäärä, ja Puolustusvoimat koulutti reserviin 885 naista", kertoi majuri Kinnunen.

Lentoreserviupseerikurssi on tie sotilaslentäjän uralle sekä Rajavartiolaitoksen ilma-alusten ohjaimiin

Grob_oppilaat_2Lentoreserviupseerikurssi on ainoa väylä sotilaslentäjän ammattiin. Vain lentoreserviupseerikurssin suorittanut voi hakeutua Maanpuolustuskorkeakouluun Lentoupseerin koulutusohjelmaan, josta valmistuu ohjaajia Ilmavoimien, Maavoimien sekä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin.

Nuorten kiinnostus sotilaslentäjän koulutusta ja uraa kohtaan on säilynyt vuodesta toisen korkeana. Turvallisuusympäristössä tapahtunut muutos, erittäin korkea maanpuolustustahto sekä entistä kansainvälisemmät ja uuden hävittäjähankinnan myötä kiinnostavat tulevaisuudennäkymät vaikuttavat osaltaan siihen, että valinnat lentoreserviupseerikurssille päästään tekemään varsin edustavasta joukosta.

"Työn merkityksellisyys korostuu nyt entisestään. Sotilasilmailussa on kuitenkin viime kädessä kyse maan puolustamisesta ja ennalta ehkäisevän pidäkkeen luomisesta. Hävittäjätorjunta on Ilmavoimien päätehtävä sotilaallisen kriisin aikana.


Valintakokeissa kuusi vaihetta - koulutukseen valitaan noin 40 soveltuvinta hakijaa

GO1_etusektoristaHakijat läpikäyvät talven ja kevään aikana valintatestit, joihin kuuluu kuusi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa karsintaa tehdään muun muassa koulumenestyksen eli todistuksesta saatavien pisteiden perusteella. Hakijoille tieto ensimmäisen vaiheen tuloksista toimitetaan kuukauden sisällä hakuajan päättymisestä. 

Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin valintojen toteutusta ohjaa valintanormi. Se on asiakirja, joka sisältää tietoa pääsyvaatimuksista, kuvaukset hakumenettelystä ja eri valintavaiheista sekä avaa yleisellä tasolla valintaperusteita. Valintanormin päivitetty versio on tullut voimaan lokakuun lopussa. 

20-5570_200622"Hakijan näkökulmasta suurin muutos koskee hakuaikaa. Sitä on aikaistettu puolella kuukaudella eli jatkossa hakemukset kurssille on toimitettava lokakuun 15. päivään mennessä", tarkentaa valintapäällikkö Kinnunen. 

Ilmasotakoulu kutsuu esikarsinnan läpäisseet hakijat valintojen toiseen vaiheeseen Tikkakoskelle. Tässä valintavaiheessa suoritetaan lihaskuntotestit sekä kognitiivista suorituskykyä mittaavat ja persoonallisuutta arvioivat testit.  Muut valintavaiheet etenevät siten, että lopulliset tiedot valinnoista lähetetään hakijoille kesäkuun puoliväliin mennessä.

Lentoreserviupseerikurssille valitaan kaikkiaan nelisenkymmentä henkilöä.

F-35_lineup_110220Loppuvuodesta 2021 ilmavoimat arvioi, että periaatteessa jo vuosina 2023-2024 lentoreserviupseerikurssille tulevat lento-oppilaat saattavat olla ensimmäisiä, jotka pääsisivät koulutuksesta lähes suoraan uuden Lockheed Martin F-35A -hävittäjän ohjaimiin.

Ilmavoimien ajatuksena on kuitenkin ollut kierrättää ensimmäiset F-35A-ohjaajat Hornetien kautta ja laajentaa kokemusta sitä kautta. Tämä on kuitenkin kiinni myös Hornet-laivaston alasajosuunnitelmasta. Tämän hetken suunnitelmissa ilmavoimilla on jatkaa Hornet-koulutusta vielä vuosina 2027 ja 2028.

Ilmavoimat aloitti tammikuussa 2022 lentoreserviupseerikurssilaisten koulutuksen Englannista hankituilla ja Suomessa modifioiduilla Grob G 115 -alkeiskoulukoneilla (GO). Nyt ne ovat korvanneet kokonaan aiemmat Valmet L-70 Vinka -koulukoneet.

Grobeissa on ns. lasiohjaamo, joka helpottaa lento-oppilaiden siirtymistä edelleen Hawk-suihkuharjoituskoneisiin sekä aikanaan F/A-18 Hornet- tai F-35A -hävittäjiin.

Lue myös: