Suomen NH90-kopteri ensimmäisenä eurooppalaisen EDA:n harjoitukseen

Italian_AustriaAF2Utin Jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikoptereita osallistuu 4.-18. heinäkuuta kansainväliseen Hot Blade 2012 -harjoitukseen Ovarin sotilaslentokentällä Portugalissa lähellä Portoa. Suomen ja isäntämaan lisäksi mukana ovat Itävalta, Tshekki, Saksa, Hollanti ja Espanja. Luxemburg tukee harjoitusta.

Portugalin isännöimä Hot Blade on osa European Defence Agencyn (EDA) Helicopter Training Program -hanketta. Kyseessä on neljäs vastaava harjoitus.

Edelliset on järjestetty Ranskassa, Espanjassa, ja Italiassa. Viimeksi Italian Call 2011 -harjoituksessa olivat mukana Italia, Itävalta, Belgia, Tshekki, Saksa ja Slovenia. Liettua ja Kreikka osallistuivat tarkkailijoina.

Nyt mukaan liittyvä Suomi on ensimmäinen osallistuja, joka lentää EDA:n harjoituksessa uusilla NH Industries NH90 -koptereilla. Meillä typpin käyttöönotto on pidemmällä kuin muissa asiakasmaissa, kuten esimerkiksi samaten Hot Blade -harjoitukseen osallistuvassa Saksassa.

Viime kesänä Pyörremyrsky 2011 -sotaharjoituksessa toteutettiin joukkojen siirto Vantaalta Kauhavalle kahdeksalla NH90:llä. Siinä vaiheessa käytössä oli vasta 10 kopteria ja uttilaisilla liikeni riviin yksi varakonekin. Suoritus herätti ansaitusti huomiota kansainvälisissä helikopteripiireissä.

Hot Blade 2012 -harjoituksen tarkoituksena on antaa eurooppalaisille heliikopterimiehistöille mahdollisuus harjoitella kuumassa ilmanalassa ja korkeassa maastossa lentämistä. Olosuhteet ovat myös pölyiset, joten toiminta vastaa hyvin vaativia ulkomaisia kommennuksia esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä.

Toimintaympäristön ohella haasteita on tarjolla monipuolisessa lentämisessä. Hot Bladen aiheita ovat ilmarynnäköt, erikoisjoukkojen operaatiot, saattotehtävät, taistelukentän pelastusoperaatiot, haavoittuneiden evakuointi sekä tiedustelu.

Harjoitukseen osallistuu 46 helikopteria ja 600 miehistön jäsentä. Mukana on niin taistelu- kuin kuljetuskoptereita. Luvassa on 550 lentotehtävää, joilla arvoidaan kertyvän noin 1100 lentotuntia. Kopterien ohella harjoituksen tehtäviin osallistuu neljä Lockheed Martin F-16 -hävittäjää.