Suomen suihkukoneaikaan 70 vuotta sitten siirtänyt Vampire Ilmavoimien väreissä Turun lentonäytökseen

Vampire Suomen tunnuksilla 1Suomen Ilmavoimien ja samalla Suomen suihkukonekausi alkoi, kun kolme de Havilland D.H. 100 Vampire Mk. 52 -hävittäjää laskeutui Poriin 22. tammikuuta 1953. Nyt kesällä 2023 on jälleen mahdollista nähdä Vampire Suomen yllä ja tällä kertaa Suomen ilmavoimien väreissä. Norjalaiskoneen ohjaimissa nähdään Turun lentonäytöksessä Turun Lentokerhon puheenjohtaja Jyri Mattila, joka on ensimmäinen suomalainen Vampire-ohjaaja yli 50 vuoteen.

Vampire_kaartaaSuomen Ilmavoimien ensimmäisen suihkuhävittäjän kaltainen kaksipaikkainen de Havilland Vampire T.55 (LN-DHZ, PX-M) lentää Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Turussa 17.-18. kesäkuuta 2023. Lentonäytöksessä juhlistetaan suihkukonelentämisen 70-vuotisjuhlaa Suomessa ja koneyksilö on teipattu ilmavoimien VT-1 -tunnuksiin.

Turussa Vampirea lentää jälleen Turun Lentokerhon puheenjohtaja Jyri Mattila. Hän oli ohjaimissa myös vuonna 2019, kun koneyksilö vieraili edellisen kerran Turun lentonäytöksessä. Tuolloin kone lensi norjalaistunnuksin. Tätä ennen samainen koneyksilö oli mukana Suomen Ilmavoimien kevään 2018 koelentokurssilla Tampere-Pirkkalassa.

Jyri Mattila Vampiren ohjaamossa 1"On aivan uskomatonta päästä esiintymään Suomessa Vampirella Suomen Ilmavoimien tunnuksilla ja vieläpä Turussa, oman lentokerhon järjestämässä lentonäytöksessä. Vampire siirsi Suomen suihkukoneaikaan, ja istuessani koneen ohjaamoon Vampire suorastaan huokuu tätä historiaa ja tunnen siirtyväni ajassa 70 vuotta taaksepäin suihkukonelentämisen alkuhetkiin Suomessa", hehkutti Suomen Ilmavoimienkin Hornet-hävittäjälentäjänä ja koelentäjänä toiminut Jyri Mattila.

Vampireilla lennettiin Suomen Ilmavoimissa vuoteen 1965 saakka, jolloin eversti Aimo Huhtala lensi Tikkakoskella konetyypin viimeisen lennon Suomessa 15.7.1965. Kyseisen vuoden jälkeen suomalainen ei ollut lentänyt Vampirella ennen kuin Mattila tarttui koneen ohjaimiin.

Vampire_rullaaSuomen ilmavoimilla oli käytössään sekä yksipaikkaisia että kaksipaikkaisia Vampireita. Näistä kaksipaikkainen versio oli ensimmäinen heittoistuimilla varustettu lentokone Suomessa. Britanniassa suunniteltu ja valmistettu de Havilland Vampire oli usean muunkin maan ensimmäinen suihkuhävittäjä. Vampireilla suihkukoneaikaan siirtyivät myös mm. Ruotsi ja Norja.

Suomeen ja Turun lentonäytökseen saapuva vuonna 1959 valmistunut Vampire LN-DHZ kuuluu yksityisen Royal Norwegian Air Force Historic Squadronin lentävien museolentokoneiden  laivastoon. Kyseessä on historiallisten lentokoneiden kunnostamiseen ja lentämiseen keskittyvä yleishyödyllinen yhteisö. Norjalainen Vampire on valmistettu Sveitsissä, jossa se lensi maan ilmavoimien käytössä vuoteen 1990 saakka.

Vampire_nouseeSuomessa ei ole omia lentäviä Vampireita, mutta museoidut lentokoneet ovat esillä Suomen Ilmailumuseon kokoelmissa Vantaalla sekä Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella.

Turun päälentonäytöksessä on siis mahdollista nähdä taivaalla ilmavoimien ensimmäinen suihkukonetyyppi 70 vuoden takaa, nykyinen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä sekä maanäyttelyssä ilmavoimien tuleva suorituskyky F-35A eli Joint Fighter.


Suomen Ilmailuliiton
kesän 2023 päälentonäytös Turussa

100_sininen_yleisoSuomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 17.-18.6.2023. Järjestäjänä on jälleen vankalla kokemuksella Turun Lentokerho ry (TLK), joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja laajassa maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

Lipunmyynti on avautunut Ticketmasterin kautta, jossa aikuisen päivälipun hinta on 33 euroa ja lasten päivälippu 19,50 euroa. Perheen päivälipun (2 aikuista + 2 lasta) hinta on 89 euroa. Tarjolla on myös VIP-paketteja.

Suomen Ilmavoimat, Maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä. Luvassa on myös kaksi Hornet-soloesitystä, sillä Suomen ilmavoimien perinteisesti näyttävän esityslennon lisäksi luvassa on Sveitsin Hornet-solo. Muita taivaalla nähtäviä ensilinjan hävittäjiä ovat Ruotsin ilmavoimien Gripen-solo sekä Tanskan ilmavoimien F-16 -solo.

T23_logoLentonäytös järjestetään hyvässä yhteistyössä Finavian Turun Lentoaseman, Turun kaupungin ja paikallisten viranomaisten kanssa.

Ilmailuliiton päälentonäytös on järjestetty Turussa viimeksi vuonna 2019. Tätä aiemmin päälentonäytös on nähty Turussa myös vuosina 2015, 2011, 2000 ja 1992. Vuoden 2022 päälentonäytös nähtiin Porissa. MH

  Virallinen Turku Airshow -verkkosivusto

Lue myös: