Suomi harjoittelee Islannissa - matkaan HN- ja NH90-kalustoa

IMG_8355Puolustusministeri Carl Haglund on päättänyt puolustusvoimien osallistumisesta Islannin ilmatilan valvomisen yhteydessä toteutettavaan Iceland Fighter Meet -harjoitukseen tammi-helmikuussa 2014. Harjoituksiin osallistuu myös maavoimien NH90-helikopteri.

Suomesta harjoitukseen osallistuu enintään neljä F/A-18-hävittäjää ja yksi NH90-helikopteri varakoneineen (2 kpl F-18 ja 1 kpl NH90) sekä 55 henkilöä. Ensimmäiset FOC-varustetut (Final Operational Configuration) Eurocopter NH90-helikopterit ovat juuri valmistuneet luovutuskuntoon Patrian Hallin tehtailla. 

operationignition1_rcafNorjan Icelandic Air Policing -valvontavuoron yhteydessä toteutettava Iceland Fighter Meet 2014 -harjoitus on rakennettu Suomen tarpeisiin. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan siihen osallistuisivat Suomen ja Norjan lisäksi myös Ruotsi, Islanti, Yhdysvallat ja NATO.

Iceland Fighter Meet -harjoitus on osa puolustusvoimien vuoden 2014 kansainvälistä harjoitus- ja koulutustoimintaa ja harjoituksen tavoitteena on syventää ohjaajien ja taistelunjohtajien koulutusta yhteispohjoismaisessa toimintaympäristössä sekä kehittää Ilmavoimien kriisinhallintakykyä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on antanut asiassa yksimielisen lausunnon 4. kesäkuuta, jonka mukaan valiokunta puoltaa Suomen osallistumista Islannin ilmatilan valvomisen yhteydessä toteutettavaan harjoitustoimintaan. Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteinen kokous käsitteli asiaa 14. kesäkuuta ja totesi asian etenemisen.

Lue myös: