Suomi tekee Ruotsin kanssa Open Skies -tarkkailulennon Ukrainassa

saab340_opensky_osceRuotsi toimii johtovaltiona (Lead Nation, LN) 5.-9. kesäkuuta Ukrainaan tehtävällä Open Skies -tarkkailulennolla. Sillä käytetään ruotsalaista Saab 340B -potkuriturbiinikonetta (OS-100), joka on sertifioitu valvontakäyttöön.

 Koneen käytöstä on laadittu Suomen ja Ruotsin välinen Technical Agreement -sopimus (TA), jossa on määritetty osapuolten vastuut, velvoitteet ja kustannusten jakautuminen. Suomen tarkkailuryhmä johtaa majuri Timo Heinäaho Ilmavoimien esikunnasta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön ETYJ:n asevalvontasopimuksiin kuuluva Open Skies (Avoin taivas) on hanke, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Suomi liittyi mukaan helmikuussa 2003. Maahamme kohdistuu vuosittain yksi tai kaksi tarkkailulentoa.

Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti. Myös käytettävän konekaluston varustus on tarkasti määritelty

Suomi suorittaa vuosittain keskimäärin kaksi tarkkailulentoa useimmiten yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa. Lennoilla on aiemminkin käytetty Ruotsin ilmavoimien Open Skies -sertifioitua ja sopimuksen sallimilla sensoreilla varusteltua kaksimoottorista Saab 340B -potkuriturbiinikonetta (OS-100).

Saab 340 on kahdella potkuriturbiinimoottorilla varustettu syöttöliikennekone. Suomessa niitä on nähty mm. Finnaviationin käytössä. T.T.