Taitolento Suomessa -näyttely Ilmailumuseolla

taitolentonayttely_ilmailumuseoSuomen Ilmailumuseossa Vantaalla avautuu 25. lokakuuta näyttely, jossa taitolennon historia ja nykypäivä kohtaavat. Näyttelyssä on esillä kolme viime vuosituhannen kuuluisimman suomalaisen taitolentäjän Seppo Saarion rakentamaa konetta. Ne liittyvät keskeisesti ilmailuhistoriaamme.

Mukana olevat kolme taitolentokonetta lentävät edelleen aktiivisesti (klikkaa kuvat suuremmaksi). Niiden nykyiset omistajat ovatkin olleet mukana näyttelyä toteuttamassa.

taitolentonayttely_2_ilmailumuseoEsillä on kolme experimental-rakenteista kaksitasoa: Pitts Special (OH-XPA), Ultimate 10-300SK (OH-XSF) ja kaksipaikkainen Christen Eagle II (OH-XEA).

Näyttely on pystytetty museon ns. välihalliin. Koneet luonnollisesti toimivat keskeisinä elementteinä. Seinille on kerätty tietoa ja kuvia suomalaisen taitolennon historiasta.

taitolentonayttely_3_ilmailumuseoVarhaisvaiheiden jälkeen mukana on Lentosirkus Pilvien Huimapäät, taitolentoryhmä Red Birds, kilpataitolento sekä myös sotilastaitolento. Nykyisin sitä edustaa Ilmavoimien osastotaitolentoryhmä Midnight Hawks.

Taitolento Suomessa näyttelyn -esillepanossa hyödynnetään myös taitolento-ohjelmien aikana kuvattua videomateriaalia, joka heijastetaan kolmelle valkokankaalle. Näyttelyn aineistosta on suomalaisen taitolentäjän ja esiintyvän taiteen monitoimimiehen Sami Saikkosen johdolla koostettu elämyksellinen kokonaisuus.

Ilmailumuseon edellinen teemanäyttely Mersut Suomessa 70 vuotta oli nähtävillä 17.3. - 29.9.2013. Sen ehdottomana vetonaulana toimi toinen Suomen kahdesta säilyneestä Messerschmitt-hävittäjästä, Bf 109 G-6 -alatyypin MT-452.

MT-452_4Kone oli Ilmailumuseolla lainassa sen omistajalta eli Sotamuseolta. Nyt se on siirretty takaisin Utin jääkärirykmentin alueelle lasivitriiniinsä. Museon Mersu-simulaattori sen sijaan tarjoaa edelleen elämyksiä museokävijöille.

Mersu-näyttely veti hyvin väkeä Ilmailumuseoon. Tarkkoja kävijälukuja ei ole vielä saatavilla, mutta ennätyksiä hätyytellään.

Perjantaina avautuva Taitolento Suomessa -näyttely on esillä Suomen Ilmailumuseossa 25.10.2013 - 27.4.2014.

 

Lue myös: