Tanska vastaanotti ensimmäisen Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjän Fort Worthissa

DF35_ra_1Lockheed Martinin Fort Worthin tehtailla Yhdysvaltain Teksasissa järjestettiin keskiviikkona 7. huhtikuuta 2021 koronarajoituksin toteutettu roll out -tilaisuus, jossa esiteltiin Tanskan kuninkaallisten ilmavoimien ensimmäinen F-35A Lightning II -hävittäjä (L-001).

Tanskalla ja Lockheed Martinilla on pitkä yhteistyösuhde nykyisten F-16 -hävittäjien osalta. Kokonaisuudessaan Tanskan puolustusvoimien ja Lockheed Martinin suhde yltää tosin 1950-luvulle saakka, sillä ennen F-16 -hävittäjiä Tanskalla on ollut käytössään T-33 Shooting Star, F-104 Starfighter ja C-130 Hercules -koneita.

DF35_sideTanska tuli mukaan JSF-ohjelmaan (Joint Strike Fighter) kehitysvaiheessa vuonna 2002 ja on ollut mukana kehittämässä häivehävittäjän teknisiä vaatimuksia. Tanskan ilmavoimien entinen F-16 -hävittäjä (ET-210) on lisäksi JSF-koelentolaivueen käytössä ns. chase plane -koneena.

Kesäkuussa 2016 Tanska ilmoitti hankkivansa 27 Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjää. Nyt toimitetun ensimmäisen Lockheed Martin F-35A-hävittäjän myötä yhteistyön odotetaan nousevan uudelle tasolle.

DF35_Anders_Rex"Tämä päivä on merkittävä virstanpylväs Tanskan ilmavoimille. F-35 on vasta kymmenes hävittäjä Tanskan 70-vuotiaille ilmavoimille. Viimeisen 41 vuoden ajan F-16 on toiminut ilmavoimien pääkalustona ja on edelleen toimintakykyinen. F-35 on muutakin kuin F-16 -korvaaja. Se muuttaa koko tavan miten me operoimme. Tanskan ilmavoimat on pieni, mutta kyvykäs toimija. F-35 -koneiden myötä Tanskasta tulee entistä suurempi osa kansainvälistä sotilasyhteistyötä", sanoi Tanskan ilmavoimien komentaja Anders Rex.

"Tänään kyse on koneesta, mutta huomisesta lähtien ja sen jälkeen kyse on ihmisistä. Olen kiitollinen lentäjillemme ja kaikille muille ihmisille Tanskan puolustusvoimista, jotka työskentelevät USA:ssa. Te olette tulevaisuus. Me katsomme tulevaisuuteen erittäin luottavaisesti”, jatkoi Rex.

DF35_frontTanskalaisyhtiöitä on mukana myös F-35A -hävittäjien tuotannossa, sillä Terma A/S ja Multicut A/S valmistavat mm. erilaisia kannattimia,  komposiittirakenteita, ohjelmistoja, tutkajärjestelmän komponentteja sekä korkeusvakaajan osia jokaiseen toimitettavaan F-35-koneeseen. Tuotantotarve on siis yli 3100 koneeseen. Kaikkiaan F-35 -ohjelmassa on mukana yli 1900 alihankkijaa eri puolilla maailmaa.

DF35_TrineMaailman turvallissuustilanne on entistä monimutkaisempi ja on elintärkeää kyetä suojelemaan itseään ja liittolaisiaan. Kyky puolustaa omaa valtiota ja liittolaisia on äärimmäisen tärkeää rauhalle, vakaudelle, vapaudelle ja demokratialle", sanoi Tanskan puolustusministeri Trine Bramsen etäyhteyden päästä.

"Uuden hävittäjän avulla voimme puolustaa Tanskaa ja alueitamme entistä paremmin sekä toimia missä tahansa muualla yhdessä Yhdysvaltojen kanssa kuten aiemminkin. Uusi kone on Tanskan puolustuksen keskipiste tulevien vuosikymmenten ajan", jatkoi Bramsen.

F35_F35AsRoll out -tilaisuudessa esitelty ensimmäinen Tanskan F-35A suoritti ensilentonsa 10. maaliskuuta 2021 ja ohjaajana toimi Lockheed Martinin koelentäjä. Seuraavaksi L-001 lennetään Teksasin Fort Worthista Arizonaan Luken lentotukikohtaan, tanskalaisten lentäjien ja mekaanikkojen koulutusta varten.

Tanskaan ja Skrydstrupin lentotukikohtaan ensimmäisten F-35A-häivehävittäjien odotetaan saapuvan vuonna 2023.

F35_vaakalennossaLockheed Martin on toimittanut tähän mennessä yli 625 F-35-hävittäjää, jotka ovat käytössä 27 tukikohdassa yhdeksässä eri maassa ja neljällä eri mantereella. Euroopassa F-35 -häivehävittäjiä on jo neljässä eri tukikohdassa, kun käyttäjämaita ovat Alankomaat, Italia, Iso-Britannia ja Norja. Kaikkiaan F-35 -ohjelmassa on koulutettu yli 1300 lentäjää ja yli 10 300 mekaanikkoa. Tähän mennessä F-35:llä on lennetty jo yli 380 000 lentotuntia.

Lockheed Martin F-35A Lightning II on ehdolla myös Suomen ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi HX-hankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornetien suorituskyky. MH