Tanskalaislehti: Sopimus Pohjoismaiden kuljetuskonekapasiteetin yhteiskäytöstä

C130_forsvaretSuomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ovat allekirjoittaneet sopimuksen sotilaskuljetuskoneidensa kapasiteetin jakamisesta, kertoo Copenhagen Post -lehti. Pohjoismailla on 16 Lockheed Martin C-130 Hercules -kuljetuskonetta ja kolme CASA C295M -konetta. Sopimuksen tavoitteena ovat luonnollisesti yhteiskäytöllä saatavat säästöt.

Sopimus hyödyttää erityisesti Tanskaa, Norjaa ja Ruotsia, joilla kaikilla on käytössään samankokoista Hercules-kalustoa. Pienemmillä CASA C295M -koneilla lentävä Suomi hyötyy puolustusministerien alkuviikosta Kööpenhaminassa allekirjoittamasta puitesopimuksesta mahdollisesti Afganistanin huoltolentojen yhteydessä.

Puolustusministeri Carl Haglund kommentoi STT:lle sopimuksen tarkoittavan Suomelle lähinnä sitä, että saamme tarvittaessa mahdollisuuden vuokrata pohjoismaisesta poolista kuljetuskapasiteettia. Uusien yhteisten kuljetuskoneiden ostamisesta ei ole kyse, vaikka Copenhagen Postin mukaan Islanti on luvannut tarvittaessa rahoittaa sellaisten hankintaa. Islannilla ei ole omia puolustus- tai ilmavoimia.

 

Mm. Jyllands Postenin materiaalia englanniksi julkaisevan Copenhagen Postin uutinen