Turun näytöksen harjoituspäivä sujui auringossa - MiG-15 myöhässä lintutörmäyksen takia

3cTAS15_perjantaiTurku Airshow 2015 -lentonäytöksen saapumispäivä perjantai sujui kauniissa kesäsäässä. Koneita tuli pitkin päivää ja välillä jo paikalla olevat esiintyjät harjoittelivat. Tapahtumaa leimaa vahvasti Ilmavoimien tuleva hävittäjähankinta. Paikalla on kolmen koneen valmistajat. Historiallinen MiG-15 oli myöhässä lintutörmäyksen takia.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestetään nyt Turussa, jossa viimeksi oli suuri ilmailutapahtuma vuonna 2011. Etukäteen pääesiintyjänä on ollut Turkish Stars, mutta perjantain harjoitusten perusteella sen vahvaksi haastajaksi nousee latvialainen Baltic Bees -ryhmä.

Perjantaina rakennettiin näyttelyaluetta ja pysäköitiin koneita paikoilleen. Tapahtumaa pyörittämässä on joukkue, jossa on runsaasti tuttuja kasvoja viime vuosien muistakin lentonäytöksistä. Osaamista pitäisi siis löytyä.

2TAS15_perjantaiHarjoitusten perusteella kiinnostavin esitys on latvialainen Baltic Bees -ryhmä, joka lentää kuudella Aero L-39 Albatros -suihkuharjoituskoneella.

Ne on maalattu näyttävään sinikeltaiseen mehiläiskuvioon. Ryhmä käyttää myös savuja esityksessään.

Suhteellisen pitkässä esityksessä nähtiin klassista osastotaitolentoa. Olipa mukana klassinen taivaalle piirretty sydän ja sen läpi menevä nuoli -kuviokin.

Savuja käytettiin jaksottain, jolloin tehoste säilytti vaikuttavuutensa. Baltic Bees on sijoitettu 4TAS15_perjantaiviikonlopun näytösten viimeiseksi esiintyjäksi.

Turkkilainen Northrop NF-5 Freedom Fighter -hävittäjillä lentävä Turkish Stars (otsikkokuvassa, klikkaa kuvat suuremmaksi) lentää jo viikonlopun näytösten puolivälissä. Senkin punavalkoiset koneet ovat näyttäviä sinistä taivasta vasten, mutta ohjelma on jotenkin katkonainen ja koneet katoavat välillä kokonaan näkyvistä.

Turkish Starsin esitys toikin mieleen Turun vuoden 1992 lentonäytöksen, jolloin Yhdysvaltain merivoimien Blue Angelsin esityksessä oli vastaavaa jaksottaisuutta. Tämä ei tarkoita sitä, että Turkish Starsin esitys olisi huono, mutta Baltic Bees -ohjelmaan verrattaessa se tuntui jäävän toiseksi.

mig15_flyfinland_harrikoskinenIlmavoimissa lentänyt MiG-15 UTI -konetyyppi nähdään Turussa Suomen Ilmavoimien historiallisissa väreissä. Koneen saapuminen kuitenkin myöhästyi, sillä sen lisätankkiin osui lintu.

MiG joutui palaamaan tarkastuksia varten, mutta se laskeutui Turkuun illalla suomalaisella tunnuksella MU-2 varustettuna.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjille tarvitaan korvaaja vuoden 2025 tienoilla. Jo nyt tuleva hankinta on saanut konevalmistajat liikkeelle. Turussa mukana on kolme hävittäjävalmistajaa: Saab, Lockheed Martin ja Eurofighter.

Kaksi ensimmäistä järjestivät tiedotustilaisuuden perjantaina. Eurofighter on vuorossa vasta lauantaina.

Saabin keskeiseksi sanomaksi tuntui nousevan se, että JAS 39 Gripen E on eri kone kuin Suomen hävittäjäksi 90-luvun alussa havitellut versio. Sen kyvyt ovat parantuneet merkittävästi ja sitä kehitetään myös jatkossa.

11TAS_perjantaiLockheed Martin puolestaan kertoi, miten F-35 Lightning II -koneen kappalehinta laskee selvästi  tuotantomäärien noustessa tuhansiin. Samaten muistutettiin, että F-35 on aito viidennen sukupolven stealth-hävittäjä, joka kuljettaa asekuormansa ja polttoaineen sisäisesti.

Saabin JAS 39 Gripen esiintyi Turun taivaalla. Lockheed Martin puolestaan toi esittelytelttaansa F-35 Lightning II Cockpit Demonstrator -simulaattorinsa (kuvassa yllä, lue jutun lopussa olevasta linkistä tarkempi kuvaus laitteesta). Mukana näytöksessä on myös yhtion valmistamia neljännen sukupolven F-16 Fighting Falcon -hävittäjiä.

Järjestäjät toivovat paikalle viikonlopun aikana jopa 20 000 katsojaa. Kuten lentonäytöksissä aina, luvassa lienee liikenneruuhkia. Parhaiten paikalle päässeekin julkisilla kulkuvälineillä. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman nettisivuilta. +TT+

10TAS15_perjantai

1TAS15_perjantai

5TAS15_perjantai

8TAS15_perjantai

 

6TAS15_perjantai9TAS15_perjantai

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja Ilmailuliiton päälentonäytöksestä: