Turvatarkastusten toimintatapa muuttuu EU:n nesteasetuksen myötä

Finavia_turva_1Lentomatkustajia koskeva EU:n uusi nesteasetus astuu voimaan 31. tammikuuta. Turvatarkastukseen tultaessa on entistä tärkeämpää ottaa käsimatkatavaroista pois kaikki nesteet ja antaa ne läpivalaistavaksi. Lisätarkastukset voivat aiheuttaa viiveitä alkuvaiheessa ja muutosviikonloppuna lapsiperheitä avustaa ja ilahduttaa koiramaskotti.

"Kaikki laukkuihin unohtuneet nesteet kuten kosmetiikka- ja hygieniatuotteet, vauvanruuat ja lääkkeet aiheuttavat lisätarkastuksen", sanoo Finavian turva-asiantuntija Jari Amnell.

Lentoasemajohtaja Ville Haapasaari kertoo, että Finavia on varautunut EU:n nTurvajonoestemuutokseen hankkimalla uusia analysointilaitteita lentoasemilleen kolmen miljoonan euron edestä.

Hankitut LEDS-laitteet (Liquid Explosive Detection Systems) ovat EU:n standardien 2 ja 3 mukaisia. Laitteisto pystyy läpivalaisemaan ja tunnistamaan erilaisia nesteitä, aerosoleja sekä geelejä.

Myös lapsiperheiden palveluihin satsataan 

Ville_Haapasaari_1Helsinki-Vantaalla perheet voivat turvatarkastukseen mennessään käyttää lapsilinjaa, jossa tarjotaan henkilökohtaista palvelua ja neuvontaa lapsiperheitä koskevissa turvatarkastusasioissa. Etukäteen ohjeisiin ja vinkkeihin voi tutustua Finavian internet-sivuilla.

"Viikonlopun lomalentojen lähtöaikoina meillä on koiramaskotti vastassa perheitä ja opastaa heidät lapsilinjalle sekä auttaa tarvittaessa äitejä ja isiä vauvanruokien pakkaamisessa", Haapasaari sanoo.

Turvatarkastuksissa voi esiintyä hitautta uuden toimintatavan käyttöönottovaiheessa. Tämän vuoksi kentälle on syytä tulla ajoissa erityisesti helmi- ja maaliskuussa.


Nesteet ruumamatkatavaraan


CEIA_EMA_LEDS_scanner_1Lentomatkustajan arkeen ei sinällään ole tiedossa suuriakaan muutoksia, sillä EU:n nesteasetuksen muutos koskee noin viittä prosenttia Finavian lentoasemien matkustajista.

"Käsimatkatavaroissa saa jatkossakin kuljettaa nesteitä enintään sadan millilitran purkeissa. Tätä isommat nestepakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan", Amnell muistuttaa.

Matkustamoon saa ottaa mukaan matkan aikana tarvittavat vauvanruuat, lääkkeet ja erityisruokavalion edellyttämät nesteet. Niiden pakkauskoko voi ollla isompi kuin sata millilitraa.

Nesteitä ovat muun muassa elintarvikkeet (juomat, säilykkeet, pakasteet, leivonnaiset, rahkatuotteet jne) sekä kosmetiikka- ja hygieniatuotteet (voiteet, rasvat, geelit, hammastahnat, parhavaadot, ripsivärit jne).

Jatkomatkustajan tax free -ostokset muuttuvat sallituiksi

Turvatarkastus_nesteet_3Yhden lentomatkustajille näkyvän helpotuksen asetus tuo kuitenkin mukanaan. Vaihtomatkustajat voivat 31. tammikuuta jälkeen tuoda kolmansien maiden lentoasemilta tai lentokoneista ostettuja tax free -nesteitä myös EU:n kautta kulkeville jatkolennoille.

Näin matkustaja esimerkiksi voi tehdä tax free –ostoksia Bangkokin kentällä ja viedä ne jatkolennolla Ouluun.

Määräyksiä turvatarkastuksissa sallituista ja kielletyistä esineistä antavat kansainväliset ilmailuviranomaiset ja -järjestöt, EU-komissio ja Suomessa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Lue myös: