Finavia hankkii nestemäisten räjähteiden ilmaisulaitteita

Turvatarkastus_nesteet_1Finavia on hankkimassa lentoasemilleen nestemäisten räjähteiden ilmaisulaitteita. Niitä käytetään lentomatkustajien käsimatkatavaroissaan kuljettamien nesteiden turvatarkastuksiin. Taustalla on vuodenvaihteessa muuttuva EU-asetus nesteiden kuljettamisesta.

Hankittavat LEDS-laitteet (Liquid Explosive Detection Systems) ovat EU:n standardien 2 ja 3 mukaisia. Laitteisto pystyy läpivalaisemaan ja tunnistamaan erilaisia nesteitä, aerosoleja sekä geelejä.

LEDS-laitteisto tutkii nestettä monin eri tavoin. Sitä arvioidaan radiotaajuuksilla, infrapunalla ja painovoimamittauksella. Mittaustavat eivät vaaranna tutkittavaa ainetta eivätkä laitteen käyttäjää. Mittausaika riippuu käytettävästä laitteistosta mutta se on noin viiden sekunnin luokkaa.

CEIA_EMA_LEDS_scanner_1Laitteeseen analysoitavaksi asetettava neste voi olla kirkkaassa tai värjätyssä lasi- tai muovipullossa. Myös metalliset tai metallisoidut pullot ja purkit voidaan tutkia.

Laitteistoja on tarjolla eri ratkaisuilla usealta eri valmistajalta. Osa laitteista on erillisiä nesteskannereita ja osassa nesteideintarkastustoiminto on yhdistetty perinteiseen hihnamalliseen läpivalaisulaitteeseen.

Finavian 50-70 laittetta sisältävän hankinnan hinnaksi arvioidaan tarvittavine liitännäislaitteineen, tarvikkeineen ja asennuksineen noin 3-3,5 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa. Tehtävä kauppa sisältää näillä näkymin myös option lisälaitteiden hankinnasta seuraavien kolmen vuoden aikana.


EU helpottaa nesteiden kuljettamista


EU-komissio on maaliskuussa 2013 ottanut käyttöön uusia määräyksiä nesteiden kuljettamisen osalta. Ensimmäinen vaihe tulee voimaan viimeistään 31. tammikuuta 2014. Sen myötä lentoasemien turvatarkastuksissa läpivalaistaan ns. STEB-pussit (Security Tamper Evident Bags) eli lentokoneista ja lentokentiltä ostetut turvapusseihin pakatut nesteet, kaikki nestemäiset lääkkeet sekä erityisruokavaliotuotteet.

rapiscan620dv__rapiscansystemsEU seuraa ensimmäisen vaiheen käyttöönottoa erittäin tarkasti ja arvioi kokemusten perusteella, mitä muutoksia seuraavan vaiheen käyttöönottamiseen tarvitaan. Tähtäimessä on nesterajoitusten helpottaminen niin, että tammikuussa 2016 kaikki nesteet, aerosolit ja geelit läpivalaistaisiin ilman rajoituksia.

Nestekuljetusten avaaminen täysin on riippuvainen saatavista tuloksista sekä laitteistojen kehityksestä.

EU otti nesterajoitukset käyttöön vuonna 2006 Lontoon Heathrowssa yritetyn terrori-iskun seurauksena. Terroristit pyrkivät räjäyttämään useita matkustajakoneita useista komponenteista yhdistettävien nestemäisten räjähteiden avulla.