Nesteiden analysointi alkaa turvatarkastuksissa tammikuussa 2014

Turvatarkastus_nesteet_3Lentoasemien turvatarkastuksia koskeva EU:n uusi nesteasetus tulee voimaan  tammikuun lopussa 2014. Se tulee muuttamaan EU-maiden ja useiden muiden maiden turvatarkastusmenetelmiä lentoasemilla. Matkustajille asetus ei tuo käytännön vaikutuksia.

Uuden asetuksen mukaan käsimatkatavaroissa sallitut alle 2-vuotiaiden lasten ruuat ja juomat, nestemäiset lääkkeet ja erikoisruokavaliotuotteet sekä EU:n ulkopuolelta saapuvien jatkomatkustajien tax free -ostokset on 31. tammikuuta alkaen analysoitava.

Matkustajien kannalta nykyiset käsimatkatavaroiden nesterajoitukset ja pakkausohjeet säilyvät ennallaan. Pientä helpotusta on tiedossa vaihtomatkustajille. He voivat konetta vaihtaessaan viedä turvatarkastuksen läpi myös EU:n ulkopuoliselta lentoasemalta tai koneesta ostetut tax free -ostokset, kunhan ne on turvapakattu oikein.

Suomessa Finavia hankkii lentoasemilleen nesteanalysaattoreita, jotka asennetaan nykyisten läpivalaisulaitteiden yhteyteen.

CEIA_EMA_LEDS_scanner_2Lentoposti.fi uutisoi heinäkuussa Finavian LEDS-laitehankinnasta (Liquid Explosive Detection Systems). Laitteistot ovat EU:n standardien 2 ja 3 mukaisia. LEDS-laitteisto pystyy läpivalaisemaan ja tunnistamaan erilaisia nesteitä, aerosoleja sekä geelejä.

"Finavia investoi uusiin laitteisiin noin kolme miljoonaa euroa ja kouluttaa koko turvahenkilöstönsä uuteen toimintamalliin ja osin myös palkkaa lisää henkilöstöä", sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Hän arvioi, että noin viitisen prosenttia matkustajista kuljettaa mukanaan tax free -ostoksia vauvanruokia ja -juomia sekä lääke- ja erikoisruokavalionesteitä, jotka ensi vuonna tullaan analysoimaan.

Muutos voi varsinkin alkuvaiheessa aiheuttaa turvatarkastuksen hidastumista ja jonoja. Matkustajia pyydetäänkin pakkaamaan lastenruuat ja nestemäiset lääkkeet siten, että ne on helppo ottaa laukusta yhdellä kertaa ja esittää turvatarkastajalle.

Lentoasemayhtiö Finavia ja lentoliikenteen turvallisuusvirasto Trafi tiedottavat muutoksesta lisää tammikuussa, jolloin muutos on ajankohtainen.


EU helpottaa nesteiden kuljettamista


EU-komissio on maaliskuussa 2013 ottanut käyttöön uusia määräyksiä nesteiden kuljettamisen osalta. Ensimmäinen vaihe tulee voimaan viimeistään 31. tammikuuta 2014. Sen myötä lentoasemien turvatarkastuksissa läpivalaistaan ns. STEB-pussit (Security Tamper Evident Bags) eli lentokoneista ja lentokentiltä ostetut turvapusseihin pakatut nesteet, kaikki nestemäiset lääkkeet sekä erityisruokavaliotuotteet.

EU seuraa ensimmäisen vaiheen käyttöönottoa erittäin tarkasti ja arvioi kokemusten perusteella, mitä muutoksia seuraavan vaiheen käyttöönottamiseen tarvitaan. Tähtäimessä on nesterajoitusten helpottaminen niin, että tammikuussa 2016 kaikki nesteet, aerosolit ja geelit läpivalaistaisiin ilman rajoituksia.

Nestekuljetusten avaaminen täysin on riippuvainen saatavista tuloksista sekä laitteistojen kehityksestä.

Lue myös: