UTairin Boeing 737-800 -matkustajakone suistui ulos kiitotieltä - yksi menehtyi pelastustöiden aikana

Utair_737_crash_RussiaVenäläisen UTair Aviationin Boeing 737-800 -matkustajakone (VQ-BJI) suistui ulos kiitotieltä lauantaina 1. syyskuuta Sotšin Adlerin kansainvälisellä lentokentällä. Turmassa loukkaantui parikymmentä ihmistä ja yksi menehtyi pelastustöiden yhteydessä.

UTairin lento UT579 oli lähtenyt matkaan Moskovan Vnukovon lentokentältä. Lennon määränpää oli Sotšin Adler. Kone lähestyi määräkenttää lauantaina 1. syyskuuta aamuyöstä noin kello 02.30.

Alueella vallitsi ukkossää, pilvet olivat matalalla, näkyvyys heikko ja puuskittainen tuuli oli voimakasta jopa yli 20 metriä sekunnissa. Alustavien tietojen mukaan ensimmäinen lähestymisyritys keskeytettiin jo ennen kaartoa kiitotien loppuosalla. Toinen yritys päättyi ylösvetoon kiitotien kynnykseltä.

Kolmannen yrityksen päätteeksi noin kello 03.00 aamuyöllä Boeing 737-800 suistui kosketuksen ja laskukiidon seurauksena ulos kiitotieltä kivikkoiseen maastoon jokitörmälle. Venäjän ilmailuviranmomaisen mukaan kone pysähtyi noin 200 metrin päässä kiitotiestä ja vaurioitui turmassa merkittävästi. Kone syttyi tapahtumassa myös tuleen mutta lentoaseman pelastusajoneuvot sammuttivat sen nopeasti.

Turmakoneessa oli 166 matkustajaa ja kuusi miehistön jäsentä. Kahdeksantoista matkustajaa loukkaantui onnettomuudessa. Yhden kerrotaan menehtyneen pelastustöiden aikana. Hän ei ollut mukana lennolla vaan kuului lentokentän henkilökuntaan.

Onnettumuutta tutkimaan on perustettu tutkintakomissio, jossa on mukana edustajat maan ilmailuhallinnosta, lentokonevalmistajalta, Sotšin lentokentältä ja UTairilta.

UTair Aviation on vuonna 1967 perustettu venäläinen lentoyhtiö, jonka kotipaikka on Hanty-Mansijskissa.Yhtiön laivastossa on oli 60 länsimaista Boeing 737 ja ATR-konetta, joilla se lentää yli 70 kohteeseen.

UTairin edellinen länsimaiselle matkustajakoneelle sattunut onnettomuus tapahtui vuonna 2012. Tuolloin ATR-potkuriturbiinikoneelle Tymenissä sattuneessa turmassa menehtyi 44 ihmistä.