Vesisade vaihtui tähtisateeseen Malmin lentonäytöksessä

Malmi80_D2_HN_soihdutAamun harmauden ja lyhyen kaatosateen jälkeen Malmin taivas avautui ja sunnuntaisia lentonäytösvieraita helli aurinkoinen ja lämmin kesäsää. Malmi 80th Anniversary Airshow päättyi arvokkaasti Ilmavoimien F/A-18 -monitoimihävittäjän ja esityslentäjä Ville Hirvosen luomaan upeaan tähtisateeseen.

Malmi80_D2_helikopterikeskusMalmin lentonäytöksen aamu aukesi ankean harmaana mutta lentosääennuste lupasi mukavasti parantuvaa keliä jo hyvin pian. Lentonäytöksen avasi sunnuntainakin Helikopterikeskuksen kuuden yleisölennätyskopterin saapuminen alueelle.

Lauantaina maahan jäänyt juontaja Sami Saikkonen nousi hetkeksi ilmaan ja esitti jälleen pätkän Lentäjän poika -laulusta, joka vaihtui sateen myötä mukailtuun Flying in the rain -kappaleeseen.

Malmi80_D2_Thor_soloTämän jälkeen esityksen päähuomion vei rankkasade ja ukkosen jyrinä, jotka koettelivat aamun ensimmäisiä näytösvieraita. Myrsky laantui puolilta pävin ja taivas oli jo kesäisen sininen ja aurinko aloitti näytösyleisön kuivaamisen samalla kuin Skandinavian Airshown Jacob Holländer ja Thor nousivat ilmaan.

Malmi80_D2_MH_1Aamupäivän aikana nähtiin Arctic Eagles -taitolentoryhmän sooloesitykset, Jurgis Kairyksen ja Jacob Holländerin näyttävä ensimmäisenkin päivän yhteisshow, joka oli sunnuntaina hieman erilainen. Aamupäivällä taivaalla nähtiin myös ilmavoimien Midnigh Hawks.

Lentonäytöksen tauolla Riika Kaipainen ja Sami Saikkonen haastattelivat näytöslentäjiä. Esiintymislavalla nähtiin lauantain tapaan Duudsonien tempauksia. Tivoli Sariola ja Duudsonien activity parkin hyppyteline viihdyttivät nuorempaa väkeä.

DC-3_Arctic_Eagles_140816Sunnuntaina nähtiin lauantain tapaan Douglas DC-3 -matkustajakoneen ja Arctic Eaglesin näyttävä näytösalueen ohilento viidellä koneella.

Iltapäivän ohjelmassa taivaalla oli vuorossa Arctic Eaglesin näyttävä esiintyminen, Rajavartiolaitoksen H215 Super Puma ja Koala -kopterit, Ilmavoimien Vinka soolo, Maavoimien NH90, Sami Kontion Extra soolo sekä Suomen ilmailuopiston Mika Kannon Extra-esitys. Niiden jälkeen ilmaan nousi lentonäytöksen päätähti.

Malmi80_D2_Viima_HNIlmavoimien Hornet -esityslentäjä majuri Ville Hirvonen nousi ilmaan iltakuudelta Helsinki-Vantaan kiitotieltä 15 ja hiipi HN-426-koneellaan Malmin kiitotien ylle. Siitä alkoi lentonäytöksen superstarin huippuesitys. Pilvikorkeuden ollessa riittävä nähtiin taivaalla odotettu hyvän kelin sarja eli ns. Full Display.

Lauantaina Hirvonen ei päässyt matalan kelin takia täysin vastaamaan Jurgis Kairyksen ja Jacob Holländerin esityksillään antamiin haasteisiin. Tilanne kuitenkin korjaantui täysin sunnuntaina, kun Hirvonen pääsi lentämään auringonpaisteessa sinitaivaalla.

Malmi80_D2_HN_soihtukaariEsitys sisälsi varsinaisen tähtisateen, kun taivaalla välkkyi kaikkiaan 84 omasuojaheitettä eli lämpöhakusiten ohjusten harhauttamiseen tarkoitettua soihtua.

Niitä nähtiin odotusten mukaisesti pitkin esitystä. Pystyliikkeet nousivat esityksen aikana ylimmillään 9000 jalan korkeuteen. Esityksen päätti varsinainen soihturyöppy (otsikkokuvassa).

"Kiitos kaikille Malmin lentonäytökseen saapuneille ilmailun ystäville. Juuri teitä varten minä lennän näitä esityslentoja. Toivottavasti nautitte Hornet-soolosta", välittää majuri Hirvonen terveiset yleisölle Lentoposti.fi:n kautta.

Malmi80_D2_HirvonenIloinen ja positiivinen majuri Hirvonen oli suosittu juttukumppani kaikenikäisten keskuudessa Malmilla koko näytösviikonlopun ajan. Hän ja paikalla olleet muut Ilmavoimien lentäjät saivat varmasti nuorempaa väkeä kiinnostumaan lentämisestä entistä enemmän.

Majuri Hirvonen lentää koneen maanantaina kotitukikohtaansa Kuopioon. Varakoneena Helsinki-Vantaalla ollut toinen Hornet siirtyy samoin maanantaina kotitukikohtaansa Rovaniemelle kapteeni Tapio Yli-Nisulan ohjaamana.

HN-426_lasku_140816"Helsinki-Vantaan lennonjohto toimi todella hienosti", kommentoi Hirvonen kokemuksiaan väliaikaisesta Helsinki-Vantaan tukikohdasta operoinnista.

Ilmavoimien esityslentäjän pesti on määräaikainen ja majuri Hirvonen esiintyy vielä kertaalleen kuluvan syksyn aikana suurelle yleisölle avoimessa tilaisuudessa.

Kyseessä on Ruotsin ilmavoimien 90-vuotisjuhlat Ruotsin Malmenissa 27.-28. elokuuta. Tämän jälkeen hän lentää esityksensä vielä syksymmällä Hornet-tapaamisessa mutta kyseessä ei ole yleisönäytös.

Malmi80_D2_HN_nousussaLentonäytöksen ja erityisesti Hornetin melutasoa Helsingin ympäristökeskuksen tarpeisiin mittasi viikonloppuna Akukon Oy. Hornet esityksen äänitasoa oli saatu pudotettua edellisvuodesta kaikkien toimijoiden yhteistyöllä.

Yksi merkittävä tekijä oli esityskorkeuden hienoinen nosto. Mittausten mukaan suurin melu oli 120-130 desibeliä, kun sallittu raja oli C-huippuäänitasoa (LCpeak) 140 dB.

Taitolentoryhmä Midnight Hawksin esityksen osalta äänitaso oli saatu todella alhaiseksi ja Akukonin edustajan mukaan asuinalueen mittauspisteellä ohi ajanut henkilöauto piti kovempaa meteliä kuin Hawkit.

Malmi80_D2_audienceKahden näytöspäivän yleisömäärä lienee ainakin pienoinen pettymys järjestäjäorganisaatiolle ja tapahtuman tuottajalle MrDeveloper Oy:lle, jonka takana on sijoittaja Jaakko Keskinen.

Aurinkoiseksi kääntynyt sunnuntai toi silti paikalle huomattavasti enemmän näytösvieraita, kuin ensimmäinen näytöspäivä. Kenttää ympäröivillä alueilla oli lisäksi tuhansittain ilmaiskatsojia. Heitä oli katujen reunoilla, parvekkeilla ja jopa katoilla. Esimerkiksi Teerisuontien jatkeena oleva pääradan ylittävä silta oli suosittu katsomispaikka.

Lentonäytösten tulevaisuus Helsingissä jää toistaiseksi auki, koska Malmin lentoasemaa uhkaa asuntotuotanto. Kentän puolustajilla on käynnissä useita hankkeita lentoaseman ilmailukäytön turvaamiseksi. Myös poliitikkojen keskuudessa päät vaikuttavat kääntyvän säilyttämisen puoleen.

Malmi80_D2_AE2_PitkanenMalmi80_D2_Kairys_Hollander_1

 

 

 

 

 

Malmi80_D2_Trafi_cowboys Malmi80_D2_Sariola

 

 

 

 

 

Malmi80_D2_ArcticEagles_korkeallaMalmi80_D2_AE_pilots 

 

 

 

 

Malmi80_D2_Saab_Safir_1 Malmi80_D2_NH

 

 

 

 

 

Malmi80_D2_black_HNMalmi80_D2_Viima 

 

 

 

 

 

Malmi80_D2_laatikkoMalmi80_D2_Raja_H215

 

 

 

 

 

Malmi80_D2_demoflights

 

 

 

 

 

 

Lue myös: