WFB: Venäläinen Su-27-hävittäjä Itämerellä lähellä USAF:n RC-135U-tiedustelukonetta

su27_FRAVenäläinen Suhoj Su-27 -hävittäjä on ohittanut 7. huhtikuuta Yhdysvaltojen RC-135U-tiedustelukoneen vaarallisen läheltä Itämeren yllä, kertoo Washington Free Beacon sotilaslähteisiinsä viitaten. Tapaus sattui kansainvälisessä ilmatilassa lähellä Venäjän Kaliningradin enklaavia. Vastaava Su-27-ohitus kuvattiin viime lokakuussa ruotsalaiskoneesta (vasemmalla).

Washington Free Beaconin sotilaslähteen mukaan Su-27 oli lähimmillään vain noin viiden metrin päässä suuresta nelimoottorisesta RC-135U:sta, joka perustuu Boeing 707-matkustajakoneeseen.

rc135_rivetjoint_usaf

Yhdysvalloissa hävittäjän liikehdinnän katsotaan vaarantaneen koneen ja sen miehistön turvallisuuden. Boeing RC-135U Combat Sent on erikoistunut keräämään tietoa tutkajärjestelmistä antenniensa avulla.

Viime lokakuussa venäläinen Su-27 lensi läheltä ruotsalaista S102B Korpen -signaalitiedustelukonetta (Gulfstream IV SP). Silloin etäisyydeksi mainittiin 10 metriä (otsikkokuvassa).

Sekä tiedustelulennot kansainvälisessä ilmatilassa että näiden koneiden tunnistaminen hävittäjillä ovat arkipäivää. Varsinaisia sääntöjä ei tällaisissa kohtaamisissa ole, mutta toista konetta ei saa vaarantaa.

Huhtikuussa 2001 kiinalainen J-8IIM-hävittäjä törmäsi tunnistuksen yhteydessä Yhdysvaltojen merivoimien Lockheed EP-3E ARIES II -tiedustelukoneeseen Etelä-Kiinan merellä. Kone joutui menemään pakkolaskuun Kiinaan kuuluvalle Hainanin saarelle. Hävittäjä syöksyi mereen ja sen ohjaaja menehtyi. +TT+

Washington Free Beaconin juttu

Lue myös: