YLE: Finnairin nykkiläinen meni laskuun Halifaxiin yhdellä moottorilla

A330_ net_AY_finnair(Päivittynyt 11.15) Finnairin Helsingistä New Yorkiin matkalla ollut lento AY005 laskeutui sunnuntaina 18. toukokuuta Halifaxiin Kanadassa koneessa ilmenneen moottorivian takia, kertoo YLE Uutiset. Airbus A330 -koneen (OH-LTS) toisen moottorin tehot alkoivat laskea ja se jouduttiin sammuttamaan.

YLE Uutisten mukaan ei ole vielä tiedossa, kuinka kauan vian korjaaminen Halifaxissa kestää. Ei ole myöskään tiedossa, kuinka kauan LTS joutui lentämään yhdellä moottorilla Atlannin yllä ennen laskeutumista.

Ohjaajat aloittivat laskeutumisen lentopinnalta 380 noin kello 1714 UTC-aikaa. Kone oli hetkeä aiemmin saapunut Kanadan New Foundlandin yläpuolelle.

STT:n mukaan vika oli moottorin tehonsäätimessä. Koneessa oli 245 matkustajaa.

Divertti johti luonnollisesti paluulennon New York - Helsinki (AY006) peruuntumiseen. Twitterin perusteella Finnair uudelleenreitittää sitä odottaneita matkustajia.

Nykyaikainen moottoriteknologia on erittäin luotettavaa, joten tällainen suihkumoottorin  ns. In-flight shutdown -tilanne on harvinainen, mutta ei kuitenkaan tavaton. Finnairin kaksimoottoriset Airbus A330-302E -koneet on varustettu General Electric CF6-80E1 -ohivirtausmoottoreilla.

A330 pystyisi jatkamaan lentoa yhdelläkin moottorilla, mutta varmuuden vuoksi tilanteessa hakeudutaan laskuun lähimmälle lentokentälle. Kaksimoottorikoneet suunnitellaan niin, että ne pystyvät juuri ilmaan noustessa sattuneessa vikatilanteessakin jatkamaan lentoa yhdellä moottorilla.

Kaksimoottorikoneille haetaan ilmailuviranomaiselta ns ETOPS-hyväksyntä (Extended-Range Operations for two-engined aircraft), mikä määrittelee pisimmän ajan, joka voidaan lentää yhdellä moottorilla. A330-koneille se on 180 minuuttia. Siihen voidaan hakea operaattorikohtaista pidennystä aina 240 minuuttiin asti. ++

Katso FIN5 koneen liuku lentopinnalta kohti Halifaxia Flightradar24-palvelusta.