Japan Airlines on lentänyt Tokiosta Helsinki-Vantaalle vuodesta 2013 lähtien. Kesäaikataulukaudella 2025 JAL esitteli reitillä Boeing 777-300ER -laajarunkokoneen 30. maaliskuuta 2025 lähtien. Samalla tarjontaan tuotiin merkittävä muutos ja reitillä esiteltiin myös ensimmäinen matkustusluokka. Sellaista ei tarjoa mikään muu lentoyhtiö Helsinki-Vantaalla.
Asiakkaat tiedostavat JAL:n panostaneen myös alkoholijuomien ja ateriakokonaisuuksien yhteensovittamiseen. Ensimmäisen luokan matkustajat eivät ajattele eroa syövätkö he ravintolassa vai lentokoneessa. He odottavat paljon ja pienetkin asiat merkitsevät. Ensimmäisessä luokassa ruokailuista nautitaankin normaalia pidemmän ajan. Lisäksi JAL:lla on ollut erittäin tarkat ja moninaiset vaatimukset ensimmäisen luokan ateriatarjoilun osalta ja niihin Finnair Kitchen on vastannut erinomaisesti täyttäen kaikki laatu- ja palvelustandardivaatimukset. Kyseessä on kaiken lisäksi ensimmäinen kerta, kun Finnair Kitchen on valmistanut ensimmäisen matkustusluokan ateriakokonaisuuden.
Helsinki-Vantaalta lähtevien JAL:n ensimmäisen matkustusluokan osalta japanilaismenun takana on maineikas chef Daisuke Hayashi. Hän on saanut koulutuksen kuuluisassa kiotolaisravintola Kikunoissa, jossa hän aloitti oppipoikana 18-vuotiaana.
Japan Airlinesille Hayashi luo reseptiikan. Japan Airlinesin merkittävää panostusta ensimmäisen luokan ateriakokonaisuuteen alleviivaa myös se, että chef Hayashi matkustaa myös paikanpäälle tarkastamaan valmiin ateriakokonaisuuden oikeanlaisen valmistuksen ja makumaailman. Helsinki-Vantaalta lähtevien lentojen länsimaisen ateriakokonaisuuden on toteuttanut niin ikään Finnair Kitchen perustuen JAL Royal Cateringin chef Uchiyaman reseptiikkaan. Lennoilla on tarjolla myös vegaaninen menu, joka on hyvin samankaltainen ensimmäisen luokan ja business-luokan välillä.
Alunperin Moriwaki palkattiin kokin tehtäviin. Hänellä on siis erittäin laaja kokemus japanilaisesta ruuasta, kulttuurista sekä lentokoneeseen valmistettavan aterian erikoisvaatimuksista. Japan Airlines kiittelikin tilaisuudessa Finnair Kitcheniä ainutlaatuisen ja korkealuokkaisen japanilaisen ateriakokonaisuuden järjestämisestä asiakkailleen.
Aluejohtaja Fukuda nosti tilaisuuden aluksi esiin Finnair Kitchenin suuren roolin onnistumisessa ja vielä erittäin tiukalla aikataululla sekä ilman ongelmia.
Nautimme JAL:n ensimmäisen luokan kahdeksan ruokalajin washoku-ateriakokonaisuuden eli japanilaisen menun. Ateriakokonaisuus nautittiin samassa järjestyksessä kuin se tarjotaan lentokoneessa, mutta huomattavasti lyhyemmässä aikaikkunassa. JAL tarjoaa ensimmäisen aterian lennolla pian nousun jälkeen. Seuraavat ateriat tarjoillaan ns. “any time you wish” eli asiakkaan omavalintaisella aikataululla.
Avausannos oli amouche bouche eli keittiömestarin erikoinen. Annos sisälsi poropiirakan, murskattua hernettä ja kampasimpukkamousselinen taimenenmädillä. Annos yhdisti hienosti paikallisia suomalaismakuja sekä merellisiä makuja. Shampanjan kanssa tarjoiltava kettiömestarin tervehdyksen sisältö vaihtuu vuodenaikojen mukaan ja seuraavan kerran siten syyskuun 2025 lopulla.
Kokonaisuus sisälsi myös erityisiä Japanista tuotuja raaka-aineita. Kaikki on valmistettu Finnair Kitchenissä kovalla työllä käsin pilkkoen ja jopa yhdessä pienessä kupissa mukana on paljon intohimoa ja ammattiylpeyttä. Pienet kupit voi syödä haluamassaan järjestyksessä ja menun luonut Chef Hayashi olikin todennut, että aloita siitä mitä mielesi halajaa. Seuraavaksi tarjottimelle tuotiin Owan-keitto eli japanilainen dashi-liemen sisältävä kirkas keitto, jossa oli mukana simpukkarapukakku ja kesäkurpitsaa. Finnair Kitchenin Moriwaki kertoo keiton tuoksun ja maun tuovan mieleen kodin.
Keiton jälkeen tarjottimelle nostetaan azukebachi, jossa on munankeltuaisen päällä ohueksi leikattua höyrytettyä vihreää ja valkoista parsaa maustettuna suolalla ja oliiviöljyllä. Päällä on lisäksi pinjansiemeniä ja roseepippuria. Annoksen luonut chef Hayashi kutsuu siinä olevaa parsaa pastaksi. Mukana tarjottimella on myös sashimi-tyyppinen mukozuke-annos, jossa on basilikan lehtiin kääritty pala pitkään rasvassa miedolla lämmöllä haudutettua suomalaista naudanfileetä sekä kylmäsavustettua lohta, vihanneksia ja muista lähtöpaikoista poiketen Helsingissä annokseen on lisätty mustikoita. Annoksen pohjalla on kesästä muistuttava hernepyree. Makuja on runsaasti ja ne täydentävät toisiaan.
Pian eteen tule neljä seuraa annosta: shiizakana, hanmono, tomewan ja kanmi. Herkullisen oloista Wagyu-pihviä, retikkaa ja kumvakttia ja viereisessä kulhossa on riisipedin päällä haudutettua siitakesientä, rapua, ankeariasta ja suikaloitua munakasta, hernettä, porkkanaa sekä lotusjuurta.
Jälkiruoka-annos korostaa jälleen suomalaisuutta, sillä tarjolla on erittäin maittava tyrnipannacotta, paahdetulla valkosuklaalla ja vadelmalla, mustikalla ja karhunvatukalla maustettuna.
Toukokuisen maistelutilaisuuden jälkeen JAL:n ensimmäisen luokan ateriatarjonta on siirtynyt jo seuraavan vuodenajan vaihtoehtoon. Peruskonsepti on kausittain sama, mutta ruokatarjonta vaihtuu kolmen kuukauden välein. Ensiluokkaiset raaka-aineet tarkoittavat lisätyötä ja erilaisia haasteita
Dashi toimii monien eri annosten pohjana. Sitä on käytetty chef Hayashin tarkkojen ohjeiden perusteella myös Finnair Kitchenin valmistusprosessissa. Tärkeää on jopa tietty asteen tarkka lämpötila sekä minuutilleen tarkka keittoaika. Lisäksi veden laatu on tärkeässä osassa, sillä se vaikuttaa makuun ja valmistusaikaan. Dashi-liemiä on erilaisia ja ne ovat tärkeä osa ns. fine diningia.
JAL:n ateriavalikoimassa on vegaanisen menun salaattiannoksessa käytetty myös Suomessa valmistettua soijavapaata umami-kastiketta. Käytetyn umami-kastikkeen valmistaja on BioMush eli entinen Nordic Umami Company. Tämä on yksi osoitus siitä miten Japan Airlines tekee aktiivisesti yhteistyötä myös paikallisten yritysten kanssa ja sisällyttää tarjontaansalaadukkaita paikallisia raaka-aineita ja ruokia.
Lentokoneruokaa ei lisäksi voi valmistaa ja tarjoilla saman tien vaan on mietittävä miten se toimii pidempään kestävän tarjoilun ajan. On myös huomioitava, että tiettyjen raaka-aineiden on lämmettävä tietyn lämpötilan yli, jonka jälkeen lämmön on laskettava alle 12 asteen alle neljässä tunnissa. Lisäksi hygieniamääräykset ovat erittäin tiukat.
Ensimmäisen luokan annoksen valmistaminen on merkittävästi haastellisempaa kuin business-luokan annosten. Raaka-aineita on paljon enemmän ja mukaan tulee mm. logistiikan huomioiminen, sillä osa raaka-aineista on harvinaisempaa kuten wagyu-liha, joka tuodaan Japanista. Tilauksesta sen saaminen paikan päälle kestää noin kolme viikkoa. Suunnittelun on siis oltava merkittävästi tarkempaa. Myös käsityötä on paljon enemmän. Kokonaisuudessa on tilausaikojen lisäksi huomioitava lentokoneen kääntöajat, ruuanvalmistukseen tarvittava aika, pakkaaminen sekä koneeseen lastaaminen. Myös astioiden kuljettaminen ja niiden säilyttäminen Helsinki-Vantaalla on huomioitu. Maistelun yhteydessä käytetyt astiat ovat samoja, joita JAL käyttää lennoilla. Lue myös: Lentoposti.fi tutustui aiemmin myös JAL:n Boeing 777 -koneen neljään matkustusluokkaan. Voit lukea artikkelimme täältä: JAL:n 777 sai vesisuihkutervehdyksen Helsinki-Vantaalla - tutustuimme ensimmäiseen luokkaan
|
|||