20 000 ihmistä koeponnistaa Berliinin Brandenburgin lentokenttää keväästä 2020 lähtien

BER_terminaali_1_Miikka_Hult_smallBerliinin Brandenburgin Willy Brandtin lentokentän on määrä avautua vihdoin lokakuussa 2020. Lentokenttäyhtiö haki alkuvuodesta 20 000 vapaaehtoista koematkustamaan ja haastamaan terminaalin toiminnot. Erilaiset laajemmat kokeet terminaalin järjestelmille suoritetaan huhtikuun lopulta alkaen.

Alunperin vuonna 2011 avattavaksi suunnitellun Berliinin uuden Brandenburgin lentokentän on edelleen määrä avautua 31. lokakuuta 2020 kuten lentokenttäyhtiö tiedotti marraskuussa 2019.

BER_terminaali_6_Miikka_Hult_smallLentokenttäyhtiö haki noin 20 000 vapaaehtoista, jotka koeponnistavat uuden lentokentän toiminnot ennen sen avaamista. Ensimmäisenä on määrä suorittaa evakuointikoe 29. huhtikuuta. Jatkokokeet suoritetaan 23. kesäkuuta ja 15 lokakuuta välisenä aikana.

Operatiivisen toiminnan ORAT -kokeilu (Operational Readiness and Airport Transfer) on kansainvälinen standardi, joka auttaa avaamaan Brandenburgin lentokentän mahdollisimman sujuvasti.  Kokeilu toteutetaan kolmivaiheisena. Niiden aikana kaikki suuremmat toimijat koekäyttävät lentoaseman järjestelmiä ja prosesseja yhdessä vapaaehtoisten kanssa.

Kaikkiaan harjoituksia järjestetään 30 eri päivänä. Evakuointiharjoitus järjestetään 29. huhtikuuta ja siihen osallistuu 800 vapaaehtoista. Kesäkuussa kokeita tehtään tiistaisin ja torstaisin 600 vapaaehtoisen kanssa. Kokeita järjestetään myös neljänä lauantaina, joille lentokenttäyhtiö haalii 1000 vapaaehtoista.

BER_terminaali_7_Miikka_Hult_smallKoepäivinä vapaaehtoiset saapuvat kello 09.30 Berliinin Schönefeldtin lentokentälle, koska Brandenburgin terminaalin alla oleva juna-asema ei ole vielä käytössä. Osallistujille annetaan ohjeet erilaisista skenaarioista lähtevän ja saapuvan liikenteen osalta. Osa myös koeponnistaa matkatavaroiden kulkemista lentokentän järjestelmissä.

Operaatio käynnistyy varsinaisesti kello 11.30. Tuolloin harjoitellaan lennolle lähtöä jättäen matkatavarat lähtöselvitykseen ja kuljetaan turvatarkastuksen läpi. Sen jälkeen matkustajat kuljetetaan lentokoneen sijaan bussilla tuloaulaan. Muita mahdollisia skenaarioita ovat esimerkiksi terminaalin evakuointi.
 
Lue myös: