Airbus suoritti 24.-25.1.2023 talvitoimintaan liittyviä koelentoja Rovaniemellä A320neo-koelentokoneella

A321_060217aAirbus on suorittanut talvioperointiin liittyviä koelentoja Rovaniemellä 24.-25. tammikuuta 2023. Suomen talviolosuhteet ovat aiemminkin tarjonneet erinomaisen toimintaympäristön Airbusin lentokoneiden uusien järjestelmien koelennoille.

Airbus A320neo-koelentokone (MSN6101, F-WNEO) saapui tiistaina 24. tammikuuta Rovaniemelle suorittamaan talvioperointiin liittyviä koelentoja. Kahden päivän aikana koelentokone lensi Rovaniemellä ainakin viisi lyhyttä koelentoa ennen kuin se palasi takaisin Toulouseen 25. tammikuuta. Kyseisessä koneyksilössä on Pratt & Whitney PurePower PW1100G-JM -moottorit.

A320neo_PWAirbus kertoi Lentoposti.fi:lle koelentoryhmän saapuneen Suomeen suorittamaan lähestymisiä ja laskeutumisia luonnollisiin jäätäviin olosuhteisiin. Suomi soveltuu erinomaisesti juuri tällaisten koelentojen toimintaympäristöksi. Toisena vaihtoehtona Airbus on käyttänyt myös Ruotsin Kiirunaa.

Airbus pyrkii jatkuvasti kehittämään lentokoneitaan ja tuotteitaan, jotka osaltaan kohentavat lentoturvallisuutta ja lisäävät toiminnan tehokkuutta.

A320neo_RVN_2023_1Rovaniemi on toiminut useaan kertaan aiemminkin mm. kiitotieturvallisuutta parantavan ROPS-järjestelmän (Runway Overrun Prevention System) koelentotarpeiden täyttämisessä. Rovaniemi tarjoaa talviaikaan hyvin erilaisia ja vaihtelevia luonnollisia jäätäviä olosuhteita ja mahdollisuuden operoida epäpuhtaalta kiitotieltä.

Järjestelmän ROW- (Runway Overrun Warning  ja ROP-ominaisuuksien (Runway Overrun Protection) tehtävänä on varmistaa lentäjille tieto, että pysähtyykö lentokone edessä olevalle kiitotielle.

Se laskee tarvittavan laskumatkan ja vertaa tietoa realiaikaisesti laskeutumisen aikana todelliseen tilanteeseen. Järjestelmä huomioi kiitotien pinnanmuodon, kunnon, koneen painon, laskuasun, tuulen ja lämpötilan.

ROPS_demo_1Järjestelmä antaa ohjaajille tarvittaessa äänivaroituksen tukeakseen ohjaajia mahdollisessa ylösvetopäätöksessä sekä tehojen vähentämisessä ja jarrutuskeinoissa koneen pysäyttämiseksi kiitotielle.

ROPS-järjestelmä siis auttaa vähentämään ulosajoja ja suistumisia kiitotieltä laskeutumisen yhteydessä. Järjestelmä on tarjolla A320, A330, A350 ja A380-koneisiin.

Aiemmilla ROPS-järjestelmän koelennoilla Rovaniemellä on suoritettu useita lentoonlähtöjä ja laskeutumisia.

A320neo_ja_A350_RovaniemiKoelentoja on suoritettu Rovaniemellä useampaankin kertaan ja A320neo-koneiden lisäksi myös A350 XWB -koelentokoneella. Vuonna 2015 Airbus A320neo vieraili Rovaniemellä osana lentoasemaympäristöön ja lentoyhtiömäiseen toimintaan liittyviä koelentoja. MH


Lue myös: