Brexit tuo mahdollisesti muutoksia lentomatkustajien oikeuksiin Ison-Britannian osalta

PaxRights_mobile_1Iso-Britannia on eroamassa EU:sta 22.5.2019 tai mahdollisesti jo 12.4.2019. Tämä tuo mahdollisesti merkittäviä vaikutuksia myös lentomatkustajan oikeuksiin mikäli Iso-Britannia ja EU eivät pääse sopuun asiasta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) sekä Euroopan kuluttajakeskus (ECC) ovat laatineet matkustajille aihetta koskevan tietopaketin.

Brexitiin asti kaikki EU-lainsäädäntö, mukaan lukien yhteinen kuluttajansuojalainsäädäntö, on voimassa ja sitä sovelletaan myös Iso-Britanniassa. Jos Iso-Britannia ja EU eivät pääse sopuun brexitin ehdoista, EU-sopimusten noudattaminen lakkaa Iso-Britanniassa. 

KKV ja ECC huomauttavat, että Brexitiin liittyy yhä paljon epävarmaa tietoa ja tilanne elää jatkuvasti. Osapuolet täydentävät tietoja  sitä mukaa kun uutta tietoa saadaan.

Sopimukseton brexit eli niin sanottu "no deal brexit" tai "hard brexit" tarkoittaisi sitä, että Iso-Britannia jättäisi EU:n sisämarkkinat ilman erosopimusta ja siihen sisältyviä siirtymäaikoja. Sopimukseton brexit vaikuttaisi monin tavoin etenkin matkustamiseen ja verkko-ostamiseen liittyviin kuluttajien oikeuksiin.

Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, se tulee vaikuttamaan EU:n ja Ison-Britannian välisiin lentoyhteyksiin.

Komissio on ehdottanut sopimuksettoman brexitin varalle asetusta, jolla varmistettaisiin ainakin vähimmäisyhteydet, mutta vaikka asetus hyväksyttäisiinkin, on varauduttava siihen, että nykyiset reittivaihtoehdot ja - valikoima saattavat supistua eikä vaihtoyhteyksiä Suomesta Ison-Britannian kautta muualle maailmaan välttämättä olisi saatavissa. 

EU-asetus (261/2004) säätelee lentomatkustajan oikeuksia mm. peruutus-, viivästys- ja lennolle pääsyn epäämistilanteissa, kun lento lähtee EU:sta tai saapuu EU:n ulkopuolelta EU-maahan EU-maan lentoyhtiöllä.

Se on edelleen sovellettavissa sopimuksettoman brexitin jälkeenkin kaikkiin lentoyhtiöihin brittiläiset mukaanlukien, jotka lentävät Britanniaan jostain EU-maasta, Islannista, Norjasta, Sveitsistä.

EU:n matkustajan oikeudet ja asetus 261/2004 eivät välttämättä ole sopimuksettoman brexitin jälkeen voimassa lennoilla, jotka lähtevät Britanniasta EU-maahan, mikäli lentoa operoiva lentoyhtiö ei ole EU-maan, Norjan, Islannin tai Sveitsin lentoyhtiö.

Aikanaan selviää myös säilyttääkö Iso-Britannia EU:n matkustajan oikeuksia vastaavan suojan tason uudessa sääntelyssään.

Euroopan kuluttajakeskus ECC: Miten brexit vaikuttaa kuluttajan oikeuksiin?

Lue myös: