Entisöitävä VL Myrsky MY-14 esillä Tikkakosken Ilmavoimamuseossa

VL Myrsky MY-14 Ilmavoimamuseon näyttelyssä heinäkuussa 2017Ilmailumuseoiden ja Ilmailumuseoyhdistyksen entisöinnin kohteena oleva Valtion lentokonetehtaan 1940-luvulla valmistama VL Myrsky II MY-14 on heinäkuun ajan esillä Tikkakosken Ilmavoimamuseossa. Entisöintiprojekti jatkuu talven aikana. Hankkeen päätukija on Patria.

Ilmavoimamuoseon näyttelytiloissa on esillä VL Myrskyn runko johon on kiinnitetty entisöityjä osia. Mukana on ns. Tiistaikerhon rakentamat vakaajat sekä moottori ja potkuri. Erillisissä vitriineissä on esillä entisöinnin osalta valmis päämittaritaulu sekä entisöimättömiä alkuperäisiä osia.

VL_Myrsky_II_1VL Myrsky II on merkittävin ja ainoa suomalainen sarjatuotantoon päässyt hävittäjälentokone. Sillä lennettiin jatkosodassa ja Lapin sodassa. Myrskyä valmistettiin 51 kappaletta.

VL Myrsky II –koneita tai niiden osia on säilynyt olemattoman vähän ja lähes 95 prosenttia joudutaan rakentamaan uudelleen. Yhtäkään kokonaista konetta ei ole jäljellä. Kolmesta rungosta oli säilynyt parhaiten juuri MY-14.

Myrskyyn joudutaankin rakentamaan paljon uusia osia, kuten laskutelineet. Ilmavoimamuseo vastaa metalliosista ja Suomen Ilmailumuseo puutyöstä.

VL Myrsky MY-14 Ilmavoimamuseon näyttelyssä 2017Ilmailumuseoyhdistyksen ry, Keski-Suomen Ilmailumuseon ja Suomen Ilmailumuseon yhteishankkeen tavoitteena on rakentaa museokelpoinen Myrsky. Hankkeen päätukijana on Patria, jonka edeltäjä Valtion Lentokonetehdas aikanaan vastasi koneen suunnittelusta, kehitystyöstä ja tuotannosta.

Keväällä 2014 julkistetun rekonstruktion arvioidaan kestävän kuusi vuotta ja kustannusarvio on noin 80 000 euroa. Näyttelykunnossa koneen on arvioitu olevan syksyllä 2019, jolloin sen palveluskäyttöön tulemisesta on kulunut huimat 75 vuotta.

Projektiin on kulunut suunniteltua enemmän työtunteja ja alkuperäinen arvio 12 000 työtunnista on ylitetty jo kolmella tuhannella. Kustannusarvio on kuitenkin noussut vain muutamalla tuhannella alkuperäisestä.

Tikkakoskella sijaitseva Suomen Ilmavoimamuseo on kesäkaudella 15. elokuuta saakka avoinna kello 10.00 - 20.00. Museon kokoelmissa on pääosin Ilmavoimien käytössä olleita lentokoneita, lentokonemoottoreita ja lentovarusteita. MH.

Lue myös: