EU-komissio hyväksyi 600 miljoonan euron valtiontakauksen Finnairille

korona_laajarungot_1Euroopan komissio on hyväksynyt Suomen valtion myöntämän 600 miljoonan euron lainantakauksen Finnairille. Lainoituksella pyritään lieventämään koronaviruspandemian vaikutuksia yhtiön talouteen.

Komission mukaan Suomen toimet rahoitusratkaisussa ovat väliaikaisten valtionapusääntöjen mukaisia. Suomi osoitti komission mukaan myös ettei rahoitusta saada toteutettua muilla keinoilla nykymarkkinoilla. Näin ollen valtiontakaus sai vihreän valon väliaikaisen valtiontuen sääntöjen puitteissa, jotka komissio hyväksyi 19. maaliskuuta 2020 ja muutti  3. huhtikuuta sekä 8. toukokuuta 2020.

Koronaviruspandemian seurauksena Suomen ja kohdevaltioiden matkustusrajoitukset ovat vaikeuttaneet merkittävästi Finnairin tilannetta. Suomen valtio tukee Finnairia ja myönsi valtiontakauksen, joka kattaa 90 prosenttia 600 euron lainasummasta.

Valtio tukee Finnairia rahoitusratkaisulla vaikealla ajanjaksolla ennen myynnin elpymistä ja rajoitusten asteittaista poistumista. Suomen valtio omistaa 55,8 prosenttia Finnairin osakkeista

Finnair on jo nostanut yhtiön lisärahoitussuunnitelmaan kuuluvan 175 miljoonan euron valmiusluottolimiitin. Nyt hyväksytty valtiontakaus koskee TyEL-takaisinlainaa, joka on suuruudeltaan 600 miljoonaa euroa. Kyseinen TyEL-takaisinlaina nostetaan tarvittaessa.

EU state aid: Finland, COVID-19: State loan guarantee for Finnair (päätös)

 Lue myös: