EU-parlamentti hyväksyi EU COVID-19 -todistuksen - tukee vapaata liikkuvutta ilman syrjintää

EU_flags_1EU-parlamentti hyväksyi torstaina 29. huhtikuuta kantansa neuvotteluihin koronatodistuksesta, jonka odotetaan palauttavan oikeus vapaaseen liikkuvuuteen Euroopassa pandemia-aikana. EU:n Covid-19 -todistus tulee olemaan yhteensopiva kansallisten hankkeiden kanssa.

 

Meppien mukaan uuden EU:n COVID-19-todistuksen tulee olla voimassa 12 kuukautta, ei pidempään. EU COVID-19 -todistus korvaa Komission aiemman nimiehdotuksen, joka oli ”digitaalinen vihreä todistus”.

"Tarvitsemme EU:n COVID-19-todistusta, jotta palautamme ihmisten uskon Schengen-alueeseen ja taistelemme samalla pandemiaa vastaan. Jäsenmaiden tulee koordinoida toimiaan turvallisesti ja varmistaa vapaa liikkuvuus EU:n sisällä. Rokotteiden ja testien tulee olla maksuttomia ja kaikkien saatavilla, eikä jäsenmaiden tule ottaa käyttöön lisärajoituksia todistuksen voimassaoloaikana", kommentoi esittelijä ja kansalaisvapauksien valiokunnan puheenjohtaja Juan Fernando López Aguilar (S&D, Espanja).

Asiakirja voi olla digitaalinen tai paperimuotoinen todistus rokotuksesta koronavirusta vastaan, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai paranemisesta taudin jälkeen. EU:n COVID-19-todistus ei kuitenkaan tule toimimaan matkustusasiakirjana eikä se ole edellytys vapaan liikkuvuuden hyödyntämiselle, mepit totesivat.

 EU-kansalaisia koskeva lakiesitys hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 119 vastaan ja 31 tyhjää, ja kolmansien maiden kansalaisia koskeva esitys hyväksyttiin äänin 540 puolesta, 80 vastaan ja 70 tyhjää. Niistä äänestettiin keskiviikkona, ja tulokset julkaistiin torstaiaamuna. Parlamentti ja neuvosto voivat nyt aloittaa neuvottelut, ja tavoitteena on sovun löytyminen ennen kesän lomakautta.

Ei uusia matkustusrajoituksia, COVID-19-testejä maksutta

Parlamentin mukaan EU:n COVID-19-todistuksen haltijoille ei pidä asettaa uusia matkustusrajoituksia, kuten karanteeni-, eristys- tai testausvaatimusta. Mepit myös painottivat, että jäsenmaiden tulee varmistaa testien yleinen, nopea ja maksuton saatavuus, jotta estetään syrjintä rokottamattomuuden tai vähävaraisuuden vuoksi.

Yhteensopiva kansallisten hankkeiden kanssa

Parlamentti haluaa varmistaa, että EU-todistus on yhteensopiva kaikkien jäsenvaltioiden aloittamien omien vastaavien hankkeiden kanssa. Myös näiden hankkeiden on noudatettava yhteisiä lakeja.

Jäsenmaiden tulee hyväksyä toisen jäsenmaan myöntämä rokotustodistus, jos kyseinen rokote on Euroopan lääkevirasto EMA:n hyväksymä (tällä hetkellä hyväksytyt rokotteet ovat Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ja Janssen). Jäsenmaat päättävät itse, hyväksyvätkö ne toistensa rokotustodistuksia myös silloin, kun rokote on WHO:n hätätilarokotteiden listalla.

Lue myös: