EU tuomioistuin vahvisti EU-päästökaupan laillisuuden

Sky_sunset2Euroopan unionin tuomioistuin on antanut päätöksensä ETS-päästökaupan laillisuudesta. Päätöksen mukaan EU:n ulkopuolisten valtioiden pakottaminen osallitusmaan ETS-päästökauppaan ei ole vastoin kansainvälistä lakia eikä open skies-sopimuksen vastainen.


Yhdysvaltain lentöyhtiöiden järjestö Airlines for America (A4A) oli haastanut EU:n oikeuteen ETS-päästökaupasta. Nyt annetun päätöksen mukaan Euroopan unionin tuomioistuin vahvistaa asiassa C-366/10 (Air Transport Association of America and Others v Secretary of State for Energy and Climate Change)  ETS-direktiivin voimassaolon ja hylkää kaikki A4A:n vaatimukset. A4A:n mukaan EU eristää itsensä yksipuolisella sopimuksella muusta maailmasta ja toimii haitallisesti maailmanlaajuista liikennettä ja ympäristöä kohtaan.

Myös kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n mukaan EU tuomioistuimen päätös ulottaa päästökauppa EU:n ulkopuolisiin lentoyhtiöihin oli pettymys. IATA:n mukaan päätös on EU tuomioistuimen tulkinta ETS-direktiivistä ja jatko riippuu siitä miten muut valtiot tulkitsevat päätöksen laillisuuden ja poliittisen hyväksynnän.

ETS-päästökaupan soveltaminen kaikkiin lentoihin, jotka lähtevät tai saapuvat EU alueen lentoasemalta on kansainvälisten määräysten mukainen sekä open skies-sopimu ksen mukainen, joka puolestaan kieltää syrjivän kohtelun amerikkalaisten ja eurooppalaisten toimijoiden välillä. Päätöksen mukaan direktiivi ei kuitenkaan kosketa EU:n ulkopuolisia ilma-aluksia, jotka lentävät EU:n meri- tai maa-alueiden ylitse. ETS koskee siis vain operaattoreita, joiden lentokoneet lähtevät tai saapuvat jollekin EU alueen lentokentälle.

Tuomioistuin huomauttaa myös ettei ICAO:n Chigacon yleissopimuksen päätökset kosketa sitä koska se ei ole ollut sopimuksen osapuolena eikä ole myöskään ottanut käyttöön sopimuksen mukaisia valtuuksia.