Euroopan oma satelliittinavigointijärjestelmä Galileo käyttöön - täyteen toimintakapasiteettiin vuonna 2020

Galileo_ESAEuroopan satelliittinavigointijärjestelmä Galileo aloitti 15. joulukuuta 2016 tarjota ensimmäisiä palveluja viranomaisille, yrityksille ja kansalaisille. Alkuvaiheessa signaalit eivät ole vielä saatavilla kaiken aikaa. Täysi kapasiteetti saavutetaan vuonna 2020.

”Maantieteellinen paikannus on käynnissä olevan digitaalisen vallankumouksen ytimessä, ja sen mahdollistamat uudet palvelut muuttavat jokapäiväistä elämäämme. Galileo kymmenkertaistaa maantieteellisen paikannuksen tarkkuuden ja mahdollistaa seuraavan sukupolven paikkasidonnaiset palvelut, kuten autonomiset autot, verkkoon liitetyt laitteet ja älykkäät kaupunkipalvelut", sanoi Energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič.

"Galileon tarjoamat ensimmäiset palvelut ovat merkittävä saavutus Euroopalle ja hiljattain hyväksytyn avaruusstrategiamme ensimmäinen konkreettinen tulos. Tämä on tulosta keskitetyistä ponnistuksista, joilla pyritään suunnittelemaan ja rakentamaan maailman tarkin satelliittinavigointijärjestelmä. Se on osoitus Euroopan teknologisesta huippuosaamisesta, taitotiedosta ja sitoutumisesta avaruusperustaisten palvelujen ja sovellusten tuottamiseen. Yksikään Euroopan maa ei olisi pystynyt tähän yksin", sanoi sisämarkkinoista, teollisuusasioista, yrittäjyydestä ja pk-yrityksistä vastaava komissaari Elżbieta Bieńkowska.

 Galileon ensimmäisiä palveluja koskeva ilmoitus tarkoittaa, että Galileon satelliitit ja maan päällä toimiva infrastruktuuri ovat nyt käyttövalmiita. Signaalit ovat erittäin tarkkoja, mutta ne eivät ole vielä saatavilla kaiken aikaa.

Siksi ensimmäisessä vaiheessa Galileon ensimmäisiä signaaleja käytetään yhdessä muiden satelliittinavigointijärjestelmien kuten GPS:n kanssa.

Tulevina vuosina laukaistaan uusia satelliitteja Galileo-konstellaation laajentamiseksi, mikä parantaa asteittain Galileon maailmanlaajuista saatavuutta.

Satelliittikonstellaation odotetaan olevan valmis vuonna 2020, jolloin Galileo saavuttaa täyden toimintakapasiteettinsa.