Hallitus valtuutti STM:n hankkimaan FinnHEMS Oy:n omistuksen valtiolle

EC145_FH50_HEMS_1Hallitus valtuutti 13. helmikuuta 2020 sosiaali- ja terveysministeriön hankkimaan FinnHEMS Oy:n koko osakekannan viideltä yliopistolliselta sairaanhoitopiiriltä valtion omistukseen. Suunnitelmissa on ollut jopa omien helikopterien ostaminen valtiolle. Nykyisin lentotoimintaa hoitaa kaksi erillistä operaattoria.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi 10. syyskuuta 2019 järjestelyä, jossa FinnHEMS Oy:n osakkeet hankittaisiin valtiolle ja yhtiö valmistautuisi toteuttamaan lentotoiminnan omana tuotantona kahdeksassa tukikohdassa vuoden 2022 alusta.

FinnHEMS Oy on Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kuntayhtymien omistama ja perustama osakeyhtiö.

Tällä hetkellä FinnHEMS Oy hallitsee kuutta lääkärihelikopteritukikohtaa ja on kilpailuttanut niiden lentotoiminnan. FinnHEMSin nykyiset sopimukset lentotoiminnasta Skärgårdshavets Helikoptertjänstin (SHT) ja Babcock Scandinavian Air Ambulancen (BSAA) kanssa päättyvät 31.12.2021 ja 10.2.2022.

FinnHEMS Oy tulisi sosiaali- ja terveysministeriön omistajaohjaukseen, ja sen toiminta rahoitettaisiin jatkossakin valtion talousarvion määrärahalla.

Lue myös: