Helikopteritoimijat kampanjoivat lentoturvallisuuden puolesta - väärässä paikassa lentävä drone on uhka

3_kopteria_010421Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue, FinnHEMS sekä Utin jääkärykmentin helikopteripataljoona ovat käynnistäneet turvallisuuskampanjan, jossa muistutetaan dronea lennättävien vastuusta muita ilmailulijoita kohtaan. Väärässä paikassa lentävä drone voi aiheuttaa vakavia seurauksia muille toimijoille ja jopa estää avun saamisen onnettomuuspaikalle.

Dronen lennättäminen väärässä paikassa voi aiheuttaa vakavan uhan lentoturvallisuudelle ja pahimmillaan johtaa jopa onnettomuuteen. Dronea ei saa lennättää liian korkealla, onnettomuuspaikoilla eikä lentokieltoalueilla. Lisäksi lennättäminen tulee keskeyttää, jos sallitussakin ilmatilassa paikalle saapuu esimerkiksi helikopteri.

BALPA_Drone-collision-testIlma-aluksen yhteentörmäys droneen aiheuttaa suuremman vaaran kuin perinteinen lintutörmäys. Jopa 400 gramman painoinen metalliroottorinen miehittämätön kamerakopteri aiheuttaa kriittisen vaurion helikopterin tuulilaseille jopa pienemmällä nopeudella kuin 1,2 kg:n painoinen muoviroottorinen laite.

Lähes kaikissa tapauksissa dronelennättäjän pitää rekisteröityä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille dronelennättäjäksi ja suorittaa koe. Lennättäjän tulee tuntea määräykset sekä ilmatila, jossa dronea aiotaan lennättää. Pelkkä taivaalle katsominen ei riitä.

Ilmatilaan voi tutustua Suomen ilmailukäsikirja AIP:n avulla. Moni toimija suosii lisäksi ilmaista Aviamaps-palvelua, joka näyttää ilmatilaa koskevat rajoitteet selkeästi verkkosivulla. Traficom tarjoaa dronelennättäjälle myös hyvän itseopiskelumateriaalin turvallisen lennättämisen toteuttamiseksi.

Drone_ilmassa_1Ilmatilassa on erilaisia rajoituksia kuten R-alueet eli rajoitusalue (restricted), P-alueet eli ilmailulta kielletyt alueet (prohibited), aluevalvontalain mukaiset ilmakuvauskieltoalueet sekä kieltävät tai rajoittavat UAS-ilmatilat.

Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen, Puolustusvoimien Utin jääkärirykmentin ja FinnHEMSin helikoptereilla varmistetaan kaikkien turvallisuutta. Väärässä paikassa lennätetty drone voi viivästyttää avunsaantia tai estää avun saamisen kokonaan. Toimijat pyytävätkin ettei dronelennättäjä asettaisi heitä ja muita vaaraan. MH

Lue myös: