Helsingin kaupunki toteuttaa Malmin lentoaseman terminaalin ja lentokonehangaarin korjauksia

HF_terminaaliHelsingin kaupunki toteuttaa Malmin lentokentän historiallisen matkustajaterminaalin ja lentokonehangaarin käyttöä turvaavia teknisiä korjaustoimia vuosina 2022-2024. Kaupunki käynnistää lentokentän alueella noin 25-30 vuotta kestävät rakennustoimet. Niiden myötä alueelle on määrä rakentaa noin 13 500 uutta asuntoa 400-600 asunnon vuositahdilla.

IMG_20200102_133015Malmin lentokentän terminaali- sekä hangaarirakennukset jäävät mahdollisista rakennustöistä huolimatta muistuttamaan alueen ilmailukäytöstä. Kyseiset rakennukset on suojeltu lainvoimaisella asemakaavalla. Nyt Helsinki toteuttaa  rakennuksiin niiden käyttöä turvaavia teknisiä korjauksia.

 Kaupungin talousarviossa terminaalin remontin suunnittelu on ajoitettu vuodelle 2022 ja tekniset korjaukset vuodelle 2023. Lentokonehangaarissa puolestaan suunnittelu tehdään 2023 ja korjaukset 2024.

Kaupungin tavoitteena on käynistää rakennustyöt Malmin lentopaikan alueella jo kevättalvella 2022. Malmin lentokentän alue on Helsingin kaupungin mukaan uuden yleiskaavan tärkein kokonaan uusi asuntorakentamisalue.

LentoasemapuistoKoska aluerakentamishankkeet ovat pitkäkestoisia ja Malmin kohdalla kyse on jopa 25-30 vuoden mittaisesta hankkeesta haluaa kaupunki varmistaa, että Malmin kentän alue pysyy mahdollisimman aktiivisessa ja monipuolisessa käytössä ennen rakentamisen alkamista ja sen aikana.

Samalla kun kaavoitus valmistuu ja rakentaminen etenee, Malmin kenttä palvelee helsinkiläisiä monipuolisena kymmenien hehtaarien virkistys-, tapahtuma- ja harrastuspaikkana.


Malmin lentopaikka muutti lentoliikenteen Suomessa

Malmi_avajaiset_1938Malmin lentoaseman avaaminen muutti lentoliikenteen Suomessa ympärivuotiseksi, kun Aero jätti taakseen historiallisen Katajanokan lentosataman. Lentoaseman vihki 15.5.1938 käyttöönsä tasavallan presidentti Kyösti Kallio lähes 30 000 vieraan juhlassa.

Ensimmäiset lentokoneet laskeutuivat Helsingin uudelle maalentokentälle Malmille jo 16. joulukuuta 1936.

Vuosikymmenten varsilla Malmin lentokentällä koulutettiin valtaosa Suomen nykyisistä ammattilentäjistä (Uutisemme aiheesta: Lentäjät kokoontuivat yhteiskuvaan historialliselle Malmin lentoasemalle).

HF_hangaariLentoaseman alkuperäisen vuonna 1937 valmistunut lentokonehalli jäi tyhjilleen ja vaille muuta käyttöä, kun Helsinki ajoi ilmailitoimijat ulos häädöllä keväällä 2019. Kaupunki oli pyrkinyt häätämään toimijat ulos hangaarista jo vuonna 2017.

Kaupunki aikoi vuokrata lentokonehallia ainoastaan tapahtumakäyttöön vaikka Helsingin pelastuslaitos oli jo vuonna 2016 todennut hangaarin olevan kelvoton juuri tapahtumakäyttöön. Iltalehti kertoi vuonna 2018, että hangaarin jättäminen tyhjilleen tuo kaupungille merkittäviä vuokramenetyksiä, jotka olisivat jo noin 250 000 euron luokkaa vuodessa.

Malmin lentopaikalla sijaitsee edelleen myös vuoden 1937 ilmailumääräysten vaatima HELSINKI-teksti. Tämä vuonna 2015 alkuperäiseen loistoonsa kunnostettu teksti löytyy lentokentän kiitoteiden risteyksen läheltä. Teksti on 64 metriä leveä ja kirjaimet kuuden metrin korkuisia.

helsinki_malmi_klauswesa

Malmi_1970

 

 

 

 

 

 

Lue myös: