Helsinki-Vantaa 70 vuotta 5. heinäkuuta 2022 - synttärikakkua lähtöaulassa ja historiaa verkossa

HEL_70_3Helsinki-Vantaan lentoasema viettää 70-vuotisjuhlia tiistaina 5. heinäkuuta 2022. Ensimmäiset matkustajakoneet laskeutuivat uudelle lentoasemalle jo 26. kesäkuuta 1952, mutta varsinainen vilkkaampi jakso käynnistyi kesäolympialaisten alkaessa. 5. heinäkuuta - 15. elokuuta välisenä aikana uudella lentoasemalla oli noin 1700 lentoa.

Ulla_Lettijeff_2022"Helsinki-Vantaasta on 70 vuodessa kehittynyt merkittävä eurooppalainen lentoasema, joka tunnetaan sujuvuudestaan ja korkeasta palvelutasostaan. Tarjolla on nyt noin 130 suoraa ja nopeaa lentoyhteyttä eri puolille maailmaa", sanoi Finavian Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff.

Helsinki-Vantaalle laskeutuivat ensimmäisenä 26. kesäkuuta 1952 Aeron (nyk. Finnair) Douglas DC-3 -koneet OH-LCC Tiira ja OH-LCD Lokki. Näistä jälkimmäinen oli vahvasti esillä lentoaseman 60-vuotisjuhlissa  kymmenen vuotta sitten. Nykyisin Lokki on maamerkkinä Suomen Ilmailumuseon edustalla.

seutula_ilmakuvaEnsimmäinen ulkomainen reittilentoliikenteen lento laskeutui nykyiselle Helsinki-Vantaan lentoasemalle 29. kesäkuuta 1952. Kyseessä oli Scandinavian Airlines Systemin (nyk. SAS) DC-6B Torgil Viking -kone.

Helsinki-Vantaan on Suomen toinen olympialaisia varten avattu lentoasema. Ensimmäinen eli Helsingin historiallinen lentoasema Malmi avattiin nimittäin vuoden 1940 olympialaisia varten. Tuolloin Suomessa järjestettävät olympialaiset kuitenkin perui toinen maailmansota.

Seutula_parakkiLentoliikenteen matkustajamäärät ja lentokoneiden kokoluokat kasvoivat ja vuonna 1936 valmistunut Helsinki-Malmin lentoasema alkoi toisen maailmansodan jälkeen käydä ahtaaksi.

Tämän seurauksena 1940-luvun lopulla käynnistettiin selvitys uuden, suuremman lentoaseman rakentamisesta. Sen oli määrä valmistua Helsingin isännöimiin olympialaisiin mennessä kesällä 1952.

Paikka uudelle lentoasemalle löytyi perusteellisten tutkimusten jälkeen silloisen Helsingin maalaiskunnan alueelta, Seutulaan johtavan tien varrelta.

seutula_ATCHeinäkuussa 1952 pääministeri Urho Kekkonen avasi Helsingin uuden lentoaseman olympialiikenteen käyttöön puoleksitoista kuukaudeksi. Lentoaseman rakennustöitä jatkettiin vielä olympialaisten jälkeen. 

Säännöllinen lentoliikenne siirtyi historialliselta vuonna 1936 valmistuneelta Malmin lentoasemalta uudelle Helsingin lentoasemalle 26. lokakuuta 1952, jolloin lentoliikenne nykyisellä Helsinki-Vantaalla käynnistyi virallisesti.

Uudella lentoasemalla nähtiin 1950-luvulta lähtien uudenlaisia lenHEL_70_1tokoneita, joita ei koskaan aiemmin ollut nähty Suomessa. Kesällä 1952 uudella lentoasemalla ja Suomessa vieraili ensimmäistä kertaa suihkumatkustajakone. Kyseessä oli prinssi Philipin vierailu Helsingin olympialaisiin de Havilland Comet -koneella.

Uuden lentoaseman ensimmäinen asemarakennus oli puuparakki, jota jatkettiin vuosien saatossa. Se sai laajennuksien myötä lisänimen makaava pilvenpiirtäjä.

seutula_kaarihalliEnsimmäinen, sittemmin laajennushankkeiden jalkoihin jäänyt ns. kaarihalli valmistui lentoasemalle avaamista seuraavana vuonna 1953.

Vuonna 1969 valmistui uusi terminaali, joka oli mitoitettu miljoonalle matkustajalle. Terminaalia laajennettiin vuonna 1983. Vuodesta 1993 lähtien kotimaan terminaalina toiminutta entistä terminaali T1 laajennettiin vuonna 2019.

Kesäkuussa 2022 erilliset terminaalit T1 ja T2 jäivät historiaan ja nykyisin kaikki matkustajat kulkevat yhden lähtö- ja saapumisaulan kautta lähtiessaan matkalle sekä saapuessaan matkalta.

SIM_VK_1_234Nykyinen Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali käsittää uusin laajennuksin yhteensä yli 200 000 neliömetriä ja sen kapasiteetti on 30 miljoonaa matkustajaa. Matkaa terminaalin päästä päähän on 1600-1650 metriä. Lentoasemalla liikkumista jouduttavat viime vuosina asennetut liukukäytävät.

Myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ensimmäisen parakkiterminaalin elinkaari jatkuu edelleen, sillä se toimii osana Nummelan lentopaikan Air Hotellia eli entistä Air Motelia.

HUA_HEL_signKoko Helsinki-Vantaan lentoasema-alue on kooltaan 1 800 hehtaaria, mikä vastaa pinta-alaltaan Helsingin kantakaupunkia.

Lentoasemalla on käytössä kolme erillistä kiitotietä, joiden lähestymismenetelmät mahdollistavat lentoliikenteen erittäin huonoissa näkyvyysolosuhteissa. Tilastojen mukaan lentoasemalla ei nykyisten järjestestelmien toimiessa pitäisi olla enää niin huonoa näkyvyystilannetta, ettei kentälle sen takia päästä laskuun. Ensimmäinen rata avattiin Helsinki-Vantaalle vuonna 2015, kun kehärata toi junayhteyden lentoasemalle.

HEL_2022_1Vuonna 1977 lentoaseman viralliseksi nimeksi tuli Helsinki-Vantaan lentoasema. Seuraava suurempi nimimuutos tapahtui vuonna 2012, kun terminaalin Helsinki-Vantaa -teksti vaihtui muotoon Helsinki Airport. Näin käyttöön oli otettu markkinointinimi.

Helsinki-Vantaan 70-vuotisjuhlavuoden aikana Finavia nostaa esiin lentokentän historiaa ja kehitystä verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavissa.

HEL_Twr_logo_2017_1 Kymmenen vuotta sitten lentoaseman 60-vuotisjuhlallisuuksiin liittyen Helsinki-Vantaalla nähtiin Finnairin ja Lufthansan retrovärityksessä lentäneet matkustajakoneet sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornetin ja Douglas DC-3 -koneen ylilennot.

Tuolloisen juhlaviikon aikana järjestettin myös kahdeksan Behind the Scenes -yleisökierrosta, joiden aikana vierailtiin mm. Helsinki-Vantaan asematasolla.

terassi_sulku_0717_2Lisäksi lentoasemalla oli tuolloin esillä Helsinki-Vantaa maailman näyttämöllä 60 vuotta -valokuvanäyttely ja Suomen Ilmailumuseolla oli samaan aikaan Helsinki-Vantaa 60 vuotta -näyttely.

Yksi merkittävimpiä 60-vuotisjuhlavuoden avauksia oli kuitenkin suositun katseluterassin avaaminen nykyisen Avia Fleet -rakennuksen katolle.

Suomen Ilmailumuseo, julkaisi vuonna 2020 Finna-verkkopalvelussa 700 historiallista valokuvaa, jotka avaavat lentoaseman alkuaikoja: kehitysvaiheita ja liikennettä olympiakesästä 1952 aina 1970-luvulle saakka.

HEL_2022_2HEL_2022_3

 

 HEL_70_2

 

 

HEL_airport_1

 

 

 

 

 


HUA_kattocloseulkoaHEL_70_4

 

 

 

 

 

 

Päivitys kello 15.48: Lisätty viisi kuvaa juhlallisuuksista terminaalissa.

Lue myös: