Ilmavoimien esityslennot lennetään useimmin F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä tai Hawk-suihkuharjoituskonekalustolla. Niiden lisäksi lentoja on suoritettu myös Grob G115E-FIN -alkeiskoulukoneilla. Esityslennot ovat olleet tärkeä osa suurempia ilmailu- ja maanpuolustustapahtumia, joissa esitellään Puolustusvoimien ja ilmapuolustuksen suorituskykyjä sekä ilmassa että maassa. Esityslentotoimintaa on nähty vuosittain myös Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä sekä Ilmavoimien Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa. "Toisin kuin esityslennossa, ilmataistelussa silmukka ei ole välttämättä symmetrinen ja pyöreä. Ohjaaja voi viivästyttää omaa liikettään, mikäli taistelutilanne vaatii niin. Jokainen ohjaaja osaa lentää taitolentoliikkeitä. Aina vuosittain valitaan esityslentäjät, joiden tehtävänä on käsitellä konetta taistelunmukaisen liikehdinnän ja ääriarvojen mukaan", kertoi Ilmavoimien henkilöstöpäällikkö eversti Tomi Böhm.
Esityslentotoiminnalla ja yleisötapahtumiin osallistumisella on Ilmavoimien mukaan positiivinen vaikutus maanpuolustustahtoon. Tapahtumat ovat tärkeä osa rekrytointia. Ilmassa ja maassa tapahtuvalla esittelytoiminnalla tuodaan yleisölle lisää tietoutta sotilasilmailusta, urapoluista ja Ilmavoimien työmahdollisuuksista. Ilmavoimat kouluttaa lentäjiä myös Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen ilmailun tarpeisiin, joten toiminnan esittely ja mahdollisuus tutustua kalustoon ja toimintaan on tärkeää myös muiden toimijoiden osalta. Lentoreserviupseerikurssilla opetellaan tuntemaan kone ja miten se käyttäytyy ääriarvoilla lennettäessä sekä pitämään omaa tilannetajua yllä, jotta tämä onnistuu myös seuraavissa koulutusvaiheissa hävittäjäkalustolla lennettäessä.
Ukskosken soolo palkittiin myös RIAT-lentonäytöksen ystävien (Friends of the Royal International Air Tattoo) parhaaksi arvioimalle suoritukselle (Best Overall Flying Demonstration) myönnettävällä As The Crow Flies Trophy -palkinnolla. Vuonna 2015 Ilmavoimien esityslentäjä kapteeni Ville Uggeldahl esitteli Royal International Air Tattoo 2015 (RIAT) -ilmailutapahtumassa menestyksekkäästi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän liikehtimiskykyä. Hänet palkittiin tuolloin arvostetulla Paul Bowen Trophyllä parhaasta sooloesityksestä.
Midnight Hawks lensi edellisen kerran RIAT:ssa vuonna 2024, jolloin suomalaishawk nähtiin myös Hawk50-ylilentomuodostelmassa.
Rovaniemellä 7. toukokuuta 2025 tapahtunut Hornetin maahansyöksy kesken esityslennon voi tuoda vaikutuksia Ilmavoimien vuoden 2025 esityslentokauteen. Vuosittain Ilmavoimat nimeää kaksi Hornet-esityslentäjää. Heistä toinen hyppäsi onnistuneesti heittoistuimella Rovaniemellä ja selvisi tapauksesta vain lievin vammoin. Ohjaaja käveli itse pelastushenkilökunnan luokse. Esityslentokausi käynnistyi Tikkakoskella Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa 6. toukokuuta, jolloin vuoden 2025 Hornet-sooloesitys nähtiin ensimmäisen kerran suuren yleisön edessä. Seuraavat Hornet-sooloesitykset on määrä nähdä Pirkkalassa jo 14. toukokuuta ja tämän jälkeen 4. kesäkuuta Kuopiossa lippujuhlan päivänä sekä 14.-15. kesäkuuta Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Kauhavalla ja 21. elokuuta Rovaniemellä. Näiden lisäksi esityslento on ohjelmassa heinäkuussa RIAT 2025 -tapahtumassa sekä elokuussa Puolassa Radom International Air Showssa. Ilmavoimat arvioi Rovaniemen onnettomuuteen myötävaikuttaneita tekijöitä ja niiden mahdollisesti esityslentotoimintaan tuomia muutoksia. Lentoturvallisuus on ensijaista Ilmavoimien toiminnassa. Onnettomuuden seurauksena Hornet-lentotoiminta on toistaiseksi rajoitettu operatiivisiin lentoihin. Lue myös:
|
|||