Ilmavoimien Ruska-ilmaoperaatioharjoitus varaa merkittävän osan Suomen ilmatilasta

B16_HN_nousu_1_HN433Suomen Ilmavoimien Ruska-ilmaoperaatioharjoituksen tilapäiset erillisvarausalueet kattavat merkittävän osan Keski- ja Pohjois-Suomen ilmatilasta. Lentotoiminta aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia 9. - 13. lokakuuta. Kyseessä on koulutettavan joukkojen määrällä mitattuna Ilmavoimien vuoden 2017 suurin sotaharjoitus.

Ruska-harjoituksen lentotoiminnasta voi aiheutua viiveitä sekä reitti- ja korkeusrajoituksia harjoitukseen kuulumattomalle lentoliikenteelle Hallin, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Kuopion, Oulun ja Tampere-Pirkkalan lentokentillä.

Ruska_2017Harjoitusalueiden ollessa aktiivisia Finnairin, Norran ja muiden lentoyhtiöiden vuorokoneet lentävät ennalta sovittuja reittejä pitkin. Ne saattavat tuoda joidenkin minuuttien viiveitä kotimaan lennoille.

Harjoituksen lentotoiminta päättyy 9.-12. lokakuuta kello 23.00 ja päätöspäivänä 13. lokakuuta kello 18.00. Korkeimmillaan harjoitusalue voi olla varattuna lentopinnalle 660 saakka. Lentotoimintaa tapahtuu myös harjoitukseen kuuluvien osa-alueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa Suomen lentotiedotusalueella.

 Rajoitukset eivät koske sotilas-, rajavartio-, poliisi-, tulli-, merenkulku- ja ilmailuviranomaisia eikä palo- ja pelastustointa tai niiden määräämiä lentoja. Rajoitukset eivät myöskään koske kiireellistä  lääkintälentotoimintaa helikoptereilla

B16_Gripen_271_nousussa

Suomen taivaalla lentää harjoituksessa Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä, BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskoneita kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä maavoimien NH Industries NH90 -helikoptereita.

Lisäksi harjoitukseen osallistuu Ruotsin JAS 39 Gripeneitä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Saab S 100B Argus AEW&C. Ruotsalaisen osallistuvat Ruskaan ilmapuolustustehtäviä harjoittelevien joukkojen osana että niiden vastaosastoja kuvaavassa roolissa.

Lue myös aikaisempi uutisemme Ruska 2017-harjoituksesta: