Inka Tiitto toi tuulitunnelilennon maailmanmestaruuden Suomeen (video)

inkatiitto_ilmailuliittoSuomalainen Inka Tiitto on voittanut historiallisen maailmanmestaruuden tuulitunnelilentämisen kisoissa Prahassa. Siellä käytiin kuluneena viikonloppuna kaikkien aikojen ensimmäiset lajin MM-kilpailut. Toisena kisapäivänä tuloksena oli paras mahdollinen saavutus, kun Inka Tiitto voitti kultaa Freestyle open -sarjassa.

Tiitto saavutti kultamitalin 61 pisteellä. Hopealle yltänyt Norjan lentäjä keräsi 59,9 pistettä. Pronssia otti Venäjä pistein 59,5. Kisa käytiin Prahassa Hurricane Factoryn tuulitunnelissa. Lajiin osallistui kymmenen kilpailijaa.

Videolla Inka Tiiton upea kisasuoritus Prahassa: Facebook / Lauri Aapro.

"On kyllä todella yllättynyt olo. En yhtään ajatellut, että menee näin hyvin", Tiitto iloitsi tuoreeltaan kilpailun päätyttyä.

Laji suoritetaan pystysuorassa tuulitunnelissa. Alhaalta tuleva voimakas ilmavirtaus mahdolistaa vapaapudotusmaisen lentämisen. Suomessa on nykyisin yksi tuulitunneli Pyhtäällä.

Siellä sijaitsevan Sirius Sport Resortin aloitettua toimintansa laji saanut meillä suuren suosion laskuvarjourheilijoiden keskuudessa. Se mahdollistaa tehokkaan vapaapudotusharjoittelun ilman varjon pakkaamista tai säähän liittyviä viiveitä.

Freestyle tuulitunnelissa on vaativampaa kuin sama laji vapaapudotuksessa taivaalla, jossa on tilaa rajattomasti. Tunnelissa lennettäessä on puhtaiden liikkeiden tekemisen ohella huolehdittava siitä, ettei törmää seiniin. Esimerkiksi Siriuksen tunnelin halkaisija on 4,3 metriä.

inkatiitto_parasummerMaailmaa tuulitunnelilentäjänä ja laskuvarjohyppääjänä kiertävä 28-vuotias Tiitto on alunperin kotoisin Haapajärveltä. Nykyisin hän asuu Kangasalla, tosin hän viettää suurimman osan vuodesta kiertäen tuulitunneleita eri puolilla maailmaa.

Huikeat taidot eivät ole tulleet harjoittelematta. Tiitto on lentänyt tuulitunnelissa kaikkiaan vaikuttavat 1300 tuntia.

Freestyle-lentäminen on taiteellinen laji, joka vaatii urheilijalta loppuun asti hiottua osaamista. Siihen kuuluu sekä pakollisia kierroksia, joissa lentäjän on suoritettava ennakkoon sovitut kuviot että vapaaohjelma, jossa lentäjä näyttää taiteellisempaa ja luovaa puoltaan.

"Erityisesti vapaaohjelmani meni todella hyvin, oli hyvä energia lentää", Tiitto kertoi.

Prahassa kisapaikalla nähtiin useita suomalaiskannattajia. Katsomossa liehuvat Suomen liput toivat tärkeän lisän Tiiton menestykseen.

"On ollut tosi kivaa kun on ollut niin paljon suomalaisia täällä paikan päällä. Lajissa ajattelee aina esiintyvänsä niin kyllähän se antaa todella paljon energiaa kun on ihmisiä kannustamassa", Tiitto kehuu.

Tuulitunneli_2Suomi oli runsaslukuisesti edustettuna kovatasoisissa MM-kilpailuissa. Suomalaisia huippulentäjiä nähtiin jopa viidessä eri kilpailusarjassa. Neljästä jäsenestä koostuva Sirius Fly (Markku Tolvi, Pekka Lavila, Kimmo Vaahteranoksa ja Matti Miilumäki) osallistui dynaamisen lentämisen 4-way sarjaan ja H&M (Heidi Lindewall ja Mauri Väistö) osallistui dynaamisen lentämisen 2-way-sarjaan.

Muodostelmalentämisen 4-way -sarjassa nähtiin suomalainen Team Tigers (Jorma Löfgren, Eija Suvala, Joonas Karjalainen ja Nina Kivilompolo) ja naisten FS 4-way-sarjaan osallistui Team Pumas (Pirre Löfgren, Sanna Pernu-Nyholm,Susanna Raulio ja Hannamari Rissanen).

Sirius Fly ylsi seitsemännelle sijalle ja H&M lensi itsensä jaetulle sijalle 15. Team Tigers nähtiin lopulta sijalla 9 ja naisten sarjan Team Pumas ylsi sijalle 7. T.T.