Kolme Saab JAS 39C Gripen -hävittäjää kesäkuun lentonäytöksiin Helsinkiin ja Seinäjoelle

Gripen_rollout_display_2Saab on vahvistanut kolmen Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -hävittäjän saapumisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kesällä järjestettäviin lentonäytöksiin. Gripenit nähdään Suomen Ilmailumuseon järjestämässä Helsingin Kaivopuiston lentonäytöksessä 9. kesäkuuta ja Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Seinäjoella 10.-11. kesäkuuta.

Molemmissa kesäkuun lentonäytöksissä esiintyvät Gripen C -hävittäjät tulevat Norbottenin F21-lennostosta Luulajasta. Koneisiin on asennettu viimeisin MS20-ohjelmistoversio.

Gripen on varustettu nykyaikaisilla sensoreilla, avioniikalla ja elektronisilla järjestelmillä. Se on tällä hetkellä ainoa hävittäjä maailmassa, jonka aseistukseen kuuluu pitkän kantaman MBDA:n valmistama Meteor BVRAAM (beyond-visual-range air-to-air missile) -ilmataisteluohjus.

gripen_3_rollout_2”Ilmavoimien 99. vuosipäivänä ilmoitimme, että Suomessa pitkään käytössä ollut Saab Draken -hävittäjä esiintyy Kaivopuiston lentonäytöksessä. Nyt meillä on ilo ilmoittaa, että myös kolme Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjää nähdään sekä Helsingin Kaivopuiston että Seinäjoen lentonäytöksissä”, sanoo Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

”Me haluamme osaltamme juhlistaa Suomen upeaa ilmailuhistoriaa. Nähdäänkö Gripenin myötä taivaalla myös Suomen ilmailun tulevaisuutta? Siitä Suomi aikanaan päättää erittäin ammattitaitoisesti järjestetyn HX-hankkeen myötä”, toteaa Gardberg.

Saab on Suomi 100 -hankkeen virallinen yhteistyökumppani. Tapahtuman muita yhteistyökumppaneita ovat mm. Finavia, Finnair, Saab AB, SEK, Suomen Ilmailuliitto ja Vantaan kaupunki.

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksessä Seinäjoella 10.-11. kesäkuuta Gripenin esiintyvät sekä maassa että Ilmassa.

Lentonäytöksen järjestää Etelä-Pohjanmaan Ilmailukerho EPIK ry. Tavoitteena on saada Seinäjoelle 10 000 ilmailun ystävää tutustumaan ilmailun historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen. Ohjelmassa on sotilas- ja siviilikoneista muodostuva lentonäytös, sekä laaja ilmailuaiheinen maanäyttely.

gripen_rollout_12Gripenin seuraavan sukupolven monitoimihävittäjän eli JAS 39 E Gripenin ensilennon odotetaan tapahtuvan kesään mennessä. Ensimmäiset toimitukset alkavat vuonna 2019 ja asiakkaina ovat Ruotsi ja Brasilia. Uusin versio on mukana myös Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa.

Perinteikäs lentokonevalmistaja Saab vietti 80-vuotisjuhlavuottaan 2. huhtikuuta 2017. Yhtiö on kahdeksankymmenen vuoden ilmailuhistoriansa aikana valmistanut yli 15 eri lentokonetyyppiä ja yli 5 000 lentokonetta.

Lue myös: