Woikosken Safirit neljällä koneella Ilmavoimat 100 -lentonäytökseen - Ilmassa myös Draken ja Gripen

WS_kolmen_kiila_TuomoSalonenWoikoski Safirs esiintyy Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä neljän koneen osastolla. Ryhmä lentää Suomen Ilmavoimien käytössä olleilla Saab 91 -Safir -koneilla. Tikkakoskella 16.-17. kesäkuuta järjestettävässä lentonäytöksessä taivaalla nähdään myös mm. Saab JAS 39 C Gripen ja 35 Draken - hävittäjät.

WS_parilla_ilmaan_TuomoSalonenSuomalaisryhmä Woikosken Safirit esiintyi ensikertaa elokuussa 2017 Kauhavan vanhan ajan ilmailupäivillä. Saman vuoden aikana ryhmä esiintyi myös Selänpään ja Kymin avoimet ovet -tapahtumissa. Tuolloin esitykset lennettiin kahdella koneella.

Syyskuussa 2017 ryhmä laajeni ja harjoitukset aloitettiin kolmen koneen osastolla. Kesän 2018 aikana harjoituksia on jatkettu kolmella koneella mutta Tikkakosken Ilmavoimat 100 -lentonäytökseen on luvassa neljän koneen ohjelma.

WS_Clas_Palmberg_TiinaParviainenKyseiset neljä koneyksilöä ovat Ilmavoimien historiallisissa väreissä ja ne eivät ole tiettävästi koskaan poistuneet Suomesta. Tikkakoskella on määrä nähdä OH-SFA (SF-36), OH-SFF (SF-4), OH-SFP (SF-22) ja OH-SFN (SF-16). Suomen Ilmavoimien käytössä oli 26 Saab 91 Safiria.

Woikosken Safirit -ryhmässä lentävät johtokoneessa Clas Palmberg ja Risto Leka, oikealla siivellä nähdään Tapio Pitkänen, vasemmalla lentävät Jyri Mattila ja Miikka Rautakoura. Vinoneliön perässä lentää Ari Saarinen. 

Ryhmän koneet omistaa vuonna 1882 perustetun Oy Woikoski Ab:n omistaja Clas Palmberg. Woikosken omistajat ovat aina olleet kiinnostuneita ilmailusta ja vuonna 1918 yhtiö lahjoitti NAB 9 Albatros -koneen Suomen Ilmavoimille. Se oli kone numero kuusi.

Clas Palmbergin kiinnostus Saab Safir -koneisiin juontaa juurensa hänen lapsuuteensa. Tuolloin Bertil Palmberg ja Sven Palmberg olivat Väinö Bremerin ystäviä, joka puolestaan oli kiinnostunut Saabin autoista ja lentokoneista.

Sven Palmberg ja Väinö Bremer lensivät vuoden 1936 olympialaisiin Garmisch Partenkircheniin Junkers Junior (OH-ABB) -koneella, joka on nykyisin Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalissa. Junkersin jälkeen Bremer osti kolmipaikkaisen Saab Safirin. Tuolloin Clas päätti, että ostaa samanlaisen koneen, kun hän kasvaa isoksi.

Nyt Woikoski Safirs -ryhmän konekanta on kasvanut jo kuuteen, sillä kuluvan vuoden aikana Ruotsista on hankittu kaksi Safiria, jotka ovat myös entisiä Suomen Ilmavoimien koneita. Kyseiset koneyksilöt eivät ole vielä lentokunnossa. Koneet on valmistettu 1950- ja 1960-luvun taitteessa.

WS_ohjaamo_TiinaParviainenIlmavoimat 100 -lentonäytöksessä nähdään Saab 91 Safir -koulu- ja yhteyskoneiden lisäksi Suomen Ilmavoimissa pitkän palvelusuran tehnyt Saab 35 Draken -hävittäjä sekä Ruotsin Ilmavoimien nykyinen Saab Gripen C -monitoimihävittäjiä.  Eri mallien nousu Tikkakosken ylle osoittaa pitkän historian, joka Saabilla ja Suomen ilmavoimilla on takanaan.

“Meillä on ilo ilmoittaa, että Tikkakoskella lentää peräti kolme eri mallia Saabin koneista. Koneet kuvastavat meidän pitkäaikaista historiaamme ja yhteistyötämme Ilmavoimien kanssa ja niissä voidaan nähdä jatkumo historiasta nykypäivään ja tulevaisuuteen”, sanoo Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

KAS_3GripenTikkakoskelle saapuu kolme Ruotsin Ilmavoimien Saab JAS 39 C Gripen -hävittäjää. Ne saapuvat Norbottenin F21-lennostosta Luulajasta.  Gripenin näytöslennon suorittaa edellisvuoden Kaivopuiston ja Seinäjoen lentonäytöksen tapaan Henrik ”Sunshine” Björling.

Saab 35 Draken -hävittäjä saapuu Tikkakoskelle Ruotsin Ilmavoimien ilmailuhistoriaa vaalivasta Swedish Air Force Historic Flight -yhdistyksestä. Drakenin kotitukikohtana toimii Såtenäsin F7-lennosto.

Drakenit tulivat käyttöön Suomen Ilmavoimissa 1972 ja niiden korvaaminen alkoi 90-luvulla nykyisin käytössä olevilla Boeing F/A-18 Horneteilla.

KAS_DK_upside Tikkakoskella on nähtävillä myös täysikokoinen seuraavan sukupolven JAS 39 E Gripen -hävittäjän FSR (Full Size Replica) -malli. Ilmavoimien HX-hankkeessa mukana olevan koneen suorityskykyä esitellään Saabin osastolla.

Tikkakoskella ovat paikalla omilla osastoillaan myös muut HX-hankkeet ehdokkaat eli Lockheed Martin (F-35), Dassault (Rafale), BAE Systems (Eurofighter) ja Boeing (F/A-18 Super Hornet). Lentonäytösosuudessa ovat mukana Saabin lisäksi Eurofighter ja Rafale.

ilmav_100_lentonaytos_logoSuomen Ilmailuliiton järjestelyvastuulla oleva Ilmavoimat 100 -lentonäytös järjestetään Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla 16.–17. kesäkuuta 2018.

Lentonäytösohjelma etenee historiasta nykypäivään. Lento-ohjelman lisäksi tapahtumaan on luvassa laaja maanäyttely. Lentonäytös järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa.

Juttu päivittynyt 31.5: korjattu Albatros-koneen tyyppimerkintä ja numero.

Lue myös: